Hlavní obsah

Střevní neuróza trápí čím dál víc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobými trávicími problémy podle oficiálních údajů trpí čtvrtina až polovina populace. Podle gastroenterologa Tomislava Švestky je postižených stále více, ale lékaře vyhledá pouze polovina z nich. U poloviny pacientů, kteří navštíví specializované ambulance, odborníci diagnostikují dráždivý tračník neboli střevní neurózu.

Článek

Střevní neuróza postihuje v Evropě 14 až 24 procent žen a pět až 19 procent mužů. Většinou se s ní setkávají starší děti a mladí lidé ve věku kolem 20 let a trpí pak s ní po celý život. Obtíže se objevují i u zhruba padesátiletých pacientů. U nich se většinou zjistí, že tyto problémy už měli i dříve, ale byly méně výrazné. U této věkové skupiny je třeba provést i podrobné vyšetření, protože na vzniku nesnází se může podílet i organické postižení zažívacího traktu, zejména nádorové onemocnění.

Poměrně velkou skupinou pacientů jsou lidé, kteří jsou vystaveni každodennímu stresu, zejména studenti a manažeři.

Střevní neuróza se projevuje potřebou vyhledat okamžitě a mnohdy i vícekrát za sebou toaletu a často i bolestmi břicha. Výjimečné nejsou ani žaludeční nevolnosti, zvracení, hlen ve stolici nebo pálení žáhy. Velmi stresující je pro pacienta nadýmání, říhání, kručení v břiše či zápach z úst. O neurózu jde, pokud se problémy projevují nejméně tři měsíce v roce.

Kromě těchto projevů, které souvisejí s trávicí soustavou, se u nemocného může objevit také malátnost, nervozita, nespavost a dokonce i bolesti zad.

Pomáhá změna stravovacích návyků a duševní klid

Dráždivý trakčník je důsledkem změněné funkce střev. Problémy způsobují především faktory psychické, neurovegetativní labilita, nesprávná životospráva, nevhodná strava a kombinace stravy.

Pokud postižený navštíví lékaře, má šanci, že vhodné léky a změna životního stylu jeho nesnáze dokáží minimalizovat.

V léčbě by měl být kladen důraz na pravidelný příjem potravy v klidu a duševní pohodu a na dostatečnou tělesnou činnost (fyzickou práci, sport, chůzi apod.) Jídelníček by se měl sestavovat individuálně, přesto by se měly dodržovat základní pravidla: omezit tučné a sladké pokrmy, potraviny obsahující mnoho nestravitelné buničiny (slupky,kořenová zelenina). U průjmových forem vynechat mléko, zkvašené nebo na kvašení náchylné nápoje (mošt, šampaňské, sýry). Při akutním záchvatu je vhodný půst a realimentace - čaj, suchar, obilninové polévky, libové maso. Individuálně je také vhodné omezit chuťové přísady: koření, ocet, sůl, bublinkové nápoje.

Nikdy nespoléhejte pouze na léky. Pokud problémy způsobuje psychický blok, pak je nejdůležitější nejprve odstranit původní příčiny např. konflikty a stresy v zaměstanání, rodinné problémy apod.

Reklama

Související články

Děti kuřaček častěji trpí střevní kolikou

Nepříjemné zažívací potíže mohou novorozencům způsobovat matky, které nedokáží ani v době těhotenství odolat tabákovým výrobkům. Podle výzkumu amerického...

Probiotika na střevní potíže i alergie

Probiotika se stávají stále větším hitem. Dokáží příznivě působit na střevní mikroflóru. Jejím prostřednictvím ovlivňují náš zdravotní stav včetně imunity....

Výběr článků

Načítám