Hlavní obsah

Škytání může být příznakem rakoviny jícnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálé škytání spolu s náhlou ztrátou váhy a bolestivým polykáním může být jedním z prvních příznaků rakoviny jícnu. Vyplývá to ze studie irských vědců. "Se škytavkou jako s jedním z příznaků rakoviny se dosud nepočítalo," uvedl jeden z členů výzkumného týmu Tom Walsh.

Článek

Z celkem 99 pacientů, kteří se studie účastnili, však téměř 27 procent trpělo ještě před odhalením nemoci právě častou škytavkou. Šest procent z nich navíc škytavka donutila k návštěvě lékaře. Walsh se domnívá, že škytavku u pacientů s rakovinou způsobuje takzvaný brániční nerv, který ovládá bránici. "Nevíme proč, ale celá věc může mít spojitost s bloudivým nebo bráničním nervem," dodal.

Běžně škytavku naopak způsobuje křeč bránice, kterou může vyvolat příliš rychlé stravování, smích či příliš mnoho alkoholu. Tradičně se jí lidé zbavují buď polykáním nebo dýcháním do papírového pytlíku.

Za rakovinou jícnu stojí často cigarety a alkohol

Rakovina jícnu je šestou nejčastější rakovinou na světě. Lékaři ročně odhalí na 400 000 případů, bohužel již ve velmi pokročilém stadiu. Za závažným onemocněním stojí většinou cigarety nebo přílišná konzumace alkoholu.

Jícen je součástí trávícího traktu. Je to elastická trubice délky 23-28 cm, lokalizovaná od dolní části krku po přechod dutiny hrudní v dutinu břišní. Navazuje na hltan a ústí do žaludku.

Zhoubné nádory jícnu nepůsobí většinou v počátečních stádiích nemoci žádné potíže. Tento fakt způsobuje obvykle pozdní stanovení diagnózy již ve fázi, kdy se jedná o onemocnění pokročilé a kdy jeho léčba je již značně problematická.

Příznaky se začínají projevovat až tehdy, dosáhne-li nádor určité velikosti. Mezi nejčastější patří:
- obtížné polykání, postupně až bolestivé (zpočátku pouze při tuhých pokrmech jako je maso, později i při pouhém pití)
- pocity plnosti, pálení a tlaku za hrudní kostí (způsobené nepostupující potravou nad nádorem, který tvoří překážku)
- nevolnost, zvracení jen částečně natrávené potravy s rizikem vdechnutí do plic
- nechutenství, úbytek na váze, celková slabost
- zvracení nenatrávené jasně červené krve
- obtížné dýchání (při prorůstání nádoru do dýchací trubice)
- chrapot (při postižení nervu inervujícího hlasivky)

Žádný z těchto příznaků však není specifický jen pro nádorové onemocnění, ale může se vyskytovat i u jiných nemocí, jakými jsou například záněty jícnu či srdeční infarkt, a pouze lékař je schopen pomocí důkladného vyšetření s jistotou určit, zda se jedná o zhoubný nádor. V každém případě by však uvedené příznaky neměly být podceňovány ani ze strany potenciálních pacientů ani ze strany lékařů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jednoduchý test zjišťuje rakovinu jícnu

Vědci v Cambridge vyvinuli jednoduchý test, který je schopen zjistit počátky rakoviny jícnu. V minulosti jedinou cestou ke zjištění počátečních známek této...

Výběr článků

Načítám