Hlavní obsah

Inhalování kyslíku škodí zdraví

Inhalování kyslíku údajně škodí zdraví. Tento trend, kdy si zájemce zaplatí za doušek "čerstvého vzduchu", se rozmohl především ve Spojených státech, dorazil však již i do České republiky. Ctitelé kyslíku z lahve se však vystavují velkému nebezpečí a nevědomky si ničí plíce.

Článek

Lékaři upozorňují, že myšlenka o nedostatku kyslíku v lidském těle, na níž je celý byznys založen, je směšná. Lidský organismus se totiž velmi dobře dokáže přizpůsobit i prostředí, kde není kyslíku tolik. Zemská atmosféra je navíc tvořena ze dvou třetin dusíkem a obsah kyslíku se pohybuje kolem 21 procent, zbytek tvoří stopové plyny.

Vdechování dalšího kyslíku má naopak na tělo negativní vliv, a to zejména v plicních sklípcích, kde kyslík vstupuje do krve a odkud rovněž uniká oxid uhličitý. S přílišným přílivem čistého kyslíku však oxid uhličitý nemůže opustit tělo a může nastat trvalé poškození jednotlivých sklípků. Podobná praxe škodí i lidem s chronickou bronchitidou nebo astmatem. V jejich případě je sice inhalace někdy nezbytná, ale pokud by trvala příliš dlouho, mohli by přestat dýchat, uvedl LiveScience.com.

Podobné je to i u předčasně narozených dětí, které rovněž inhalují kyslík, protože jejich plíce nejsou dostatečně vyvinuté. Lékaři však pečlivě hlídají jeho hranici v těle. Pokud by totiž překročila určitou mez, novorozencům by hrozilo oslepnutí. Přílišná koncentrace kyslíku totiž způsobuje u novorozenců poškození sítnice. Přesně takto oslepl fenomenální americký zpěvák Stevie Wonder.

Ve Spojených státech se kyslík stal kultem. Takzvané kyslíkové bary rostou v obchodních centrech jako houby po dešti a jeden z nich vlastní i hollywoodská hvězda Woody Harrelson. K mání jsou nejrůznější okysličené nápoje. Podle odborníků jde ale o vyhozené peníze. Jeden takový nápoj je totiž srovnatelný s jedním nadechnutím. "A vzduch je přece jen zadarmo" uzavírá LiveScience.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravé oči potřebují kyslík!

Podrážděné oči? Pocit suchých očí? Zarudlé oči? Rozmlžené vidění? Nejen špatné prostředí a znečištěný vzduch znepříjemňují nošení kontaktních čoček......

Madonna inhaluje kyslík

Madonna si do každého ze svých domovů koupila kyslíkovou masku. Důvodem však není jen starost o její bezpečnost.

Výběr článků

Načítám