Hlavní obsah

Kdy je čas změnit antikoncepci

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné době užívá antikoncepci většina žen. Některé z nich ale nevědí, že má nejen zabránit otěhotnění, ale také omezit menstruační obtíže, zlepšit kvalitu pleti a rozhodně nepřidávat hmotnost. Pokud ale tyto role neplní či má žena s užíváním nějaké problémy, měla by požádat gynekologa o změnu.

Článek

Kromě toho  je třeba brát v úvahu fakt, že stejně jako se postupem času mění organismus, změnám podléhá i život ženy, a to je právě důvod uvažovat o jiné antikoncepci a vybrat si tu nejvhodnější.

"Podle výzkumné studie pouze 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně. Nejvíce chybují mladší uživatelky hormonální antikoncepce (do 20 let) a riziko nechtěného těhotenství se v těchto případech zvyšuje až šestkrát. Řešením bývá volba jiné antikoncepční metody. Mezi ně patří např. náplast, která se lepí jednou týdně. Pokud si žena zapomene náplast po týdnu vyměnit, účinná látka se z ní uvolňuje ještě dalších 48 hodin.

Jinou možností je jednou za tři měsíce aplikace injekce, zavedení nitroděložního tělíska na pět let nebo podkožní implantát na tři roky. U žen, které plánují v blízké době otěhotnět, se ale nedoporučují injekce a implantáty, protože návrat ovulačních cyklů může být i za deset měsíců," uvádí gynekoložka MUDr. Eva Mazánková.

Pokud užíváme stejnou hormonální antikoncepci více let, nemusí nám už plně vyhovovat. Současné výrobky obsahují nejnižší hladiny hormonů a bývají šetrnější k tělu. Gynekolog by měl proto doporučit novější typ pilulek nebo náplast. Je ale nutné vědět, že minimální zkušební doba je u každé antikoncepce alespoň tři měsíce, dříve nemá význam ji hodnotit. Pokud ani po třech měsících nový přípravek nesedne, můžeme hledat jiný nebo se vrátit k původnímu.

Jak zabránit bolestem hlavy

Menstruaci často provázejí bolesti hlavy. Vědci se domnívají, že jejich příčinou je snížená hladina hormonu estrogenu v krvi při menstruaci, tedy v období přestávky v podávání hormonální antikoncepce. Řešením může být i delší cyklus užívání. To znamená, že se antikoncepce na týden nevysazuje, ale užívá se v delších cyklech nebo nepřetržitě. K tomu jsou vhodné tzv. monofázické antikoncepční pilulky (všechny pilulky obsahují stejnou dávku hormonu) nebo antikoncepční náplast, která se lepí jednou za týden.

Když menstruace přináší problémy

Pokud trpíte problematickou menstruací a tělo před jejím příchodem reaguje napětím v prsou, nafouknutím břicha, bolestmi hlavy, depresí a emoční labilitou - jedná se o premenstruační syndrom. I v tomto případě obvykle pomohou pilulky, někdy ale mohou potíže přetrvávat. Řešením může být jejich změna. Zároveň lze pro všechny ženy užívající monofázické pilulky či náplast doporučit jejich trvalé užívání.

VYŘEŠÍ PROBLÉMY S PLETÍ
Pohlavní hormony, které se v těle utvářejí během dospívání, odpovídají také za změny v kvalitě pleti. Mužské hormony (androgeny) obvykle negativně ovlivňují vzhled pokožky, zejména zvýšenou produkcí mazu. Gynekolog by měl proto doporučit antikoncepci antiandrogenní. Ke zkvalitnění pleti může přispět také její užívání v dlouhých cyklech. Nelze však spoléhat jen na její účinky, je třeba pečovat o pleť i vlasy vhodnou výživou a kosmetikou.

Nepravidelné krvácení

"Jestliže žena trpí nepravidelným krvácením mezi menstruačními cykly, pak je vhodné změnit typ či účinnou dávku antikoncepce. Je však možné, že příčinou je občasné zapomenutí pilulky nebo nestabilní vstřebávání účinné dávky hormonů.

Řešení přinese zvýšení účinné dávky, přechod na náplast, která minimalizuje riziko zapomínání a zaručí stabilní vstřebávání hormonů do krve, nebo volba antikoncepčních injekcí, nitroděložního tělíska či podkožního implantátu," dodává dr. Mazánková.

Co uleví žaludku a zažívání

O změně antikoncepce je třeba uvažovat, pokud má žena problémy s častou nevolností. Hormony z pilulek se pak v organismu nevstřebají a dojde k narušení účinnosti antikoncepce. Jindy je důvodem ke změně snaha zvolit šetrnější druh antikoncepce a ulevit žaludku i zažívání. Přímo do krve se hormony vstřebávají z antikoncepční náplasti, injekce, nitroděložního tělíska nebo podkožního implantátu. Obejdou zažívací trakt, takže méně zatěžují trávicí ústrojí i játra a nemohou je ovlivnit ani další užívané léky.

MODERNÍ PŘÍPRAVKY NEZVYŠUJÍ VÁHU

**Nízkohormonální antikoncepční přípravky zvyšování hmotnosti zcela určitě nezpůsobují. Mnohdy se jim sice za nadváhu dává vina, ale její pravou příčinou je nedostatek pohybu a hlavně větší příjem energie než výdej.

**"Rozhodně je ale čas na změnu, pokud jde o starší hormonální antikoncepci. Tyto přípravky s vyšší dávkou hormonů opravdu k nárůstu váhy přispívají. V těch nových se změnil typ účinné dávky a snížila se denní dávka hormonů. Je však pravda, že u některých žen gestageny mohou způsobit větší chuť k jídlu, jiné zase mohou být citlivé na estrogenní složku, která může způsobit zadržování tekutiny v těle," vysvětluje dr. Mazánková.

Reklama

Související témata:

Související články

Každá antikoncepce může selhat

Dnes už se najde jen málo žen, které nepoužívají nějakou antikoncepci. Jediné, na co ale nejsou připraveny, je fakt, že i ta nejlepší může někdy selhat....

Třetina žen by se úplně vzdala menstruace

Mnohé ženy by si přály menstruovat maximálně jednou za čtvrt roku. Třetina by se pak menstruace zřekla úplně. Důvodem jsou především tělesné a psychické obtíže...

Výběr článků

Načítám