Hlavní obsah

Sója snižuje riziko rakoviny prsu

Ženám, které často jedí sóju, zřejmě hrozí menší riziko vzniku rakoviny prsu. Tvrdí to tým složený z vědců několika amerických univerzit. Jejich výzkum se zaměřil na 18 oblastí světa a porovnával výskyt tohoto druhu zhoubné nemoci. Ze závěrů vyplynulo, že u kavkazských žen je riziko o 14 procent nižší než ve zbytku světa. Sója se přitom v oblasti Kavkazu vyskytuje na jídelníčku běžně.

Článek

Vědci se shodují, že za "zázračnými" účinky sóji může stát hormon isoflavin, který se v této luštěnině běžně vyskytuje a údajně dokáže ničit buňky se špatnou genetickou informací, tedy i buňky rakovinové. Navíc dokáže zmírňovat nejrůznější záněty. Odborníci ale tvrdí, že v náhražkách sóji a v sojových koncentrátech je hladina isoflavinu minimální. Naopak hojně se vyskytuje v tradičních asijských jídlech, mimo jiné v tofu, v sójové mouce a v sójovém mléku.

Sója však může preventivně působit především tehdy, když je pravidelnou součástí jídelníčku již od útlého věku člověka. Jedna ze studií odhalila, že ženy, které se narodily v Asii, trpěly rakovinou prsu mnohem méně než jejich vrstevnice, které přišly na svět v USA. "Ale dosud neexistuje studie, která by mohla tyto poznatky dostatečně ověřit," uvedl lékař Bruce Trock. Kolem sóji a jejích účinků tak stále existuje mnoho neznámých.

"Sice jsme našli souvislost mezi příjmem sóji a nižším rizikem rakoviny prsu, ale nemáme tušení, jakou má sója skutečnou moc," dodala Leena Kilakivi-Clarková z univerzity v Georgetownu. Lékaři připouštějí, že sója nemusí být jediným důvodem pevného zdraví kavkazských žen. Zásluhu na tom může mít i jejich životní styl. "Musíme brát v úvahu, že asijské ženy jsou více fyzicky aktivní, pijí méně alkoholu, dříve rodí a jejich stravovací návyky jsou naprosto odlišné od žen ze západu," řekl Trock.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojenská nemocnice má špičkový mamograf

Ministerstvo obrany za sedm miliónů korun koupilo pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) špičkový mamografický přístroj PLANMED Nuance na vyšetření rakoviny...

Výběr článků

Načítám