Hlavní obsah

I nedonošené děti mohou cítit bolest

Nedonošené děti mohou zřejmě hned po svém narození cítit bolest. Oznámil to londýnský tým vědců a lékařů. Dosud se odborníci domnívali, že předčasně narození potomci reagují jen na některé podněty. Při rentgenu mozku dětí, které přišly na svět již ve 24. týdnu těhotenství, se ale ukázalo, že například při odebírání krve cítí bolest.

Článek

"Je to vůbec poprvé, co se nám podařilo naměřit bolest v lidském mozku," uvedla Maria Fitzgeraldová z londýnské univerzity. Podle ní dosud byli vědci při zkoumání projevů malých dětí odkázáni na velmi primitivní metody. Chování dětí se navíc dlouho nedařilo uspokojivě vysvětlit. S užitím takzvané infračervené spektroskopie, která dokáže určit prokrvenost a okysličenost mozku, se ale podařilo odhalit, že bolest je zpracována právě v mozku.

"Teď, když máme tyto vědecké poznatky, budeme moci přesněji postupovat při nejrůznějších terapiích spojených s potlačením bolesti. Prostě uvidíme jestli léčba funguje, nebo nefunguje," dodala Fitzgeraldová. Lékaři se budou moci zaměřit na takzvané "cestičky bolesti", které se v lidském těle vyvíjejí mezi 23. a 30. týdnem života. S postupem času se navíc zvyšuje citlivost jedince na bolestivé podněty.

Navzdory všem poznatkům, ale vědci nabádají k opatrnosti. Existuje totiž možnost, že léčba bolesti u předčasně narozeného dítěte by mohla v budoucnu výrazně ovlivnit jeho život, protože jeho mozek není ještě vyvinutý. Při chybě v terapii by tak dospělý jedinec mohl pociťovat bolest méně než například jeho vrstevníci, což by komplikovalo mimo jiné odhalení některých nemocí či úrazů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mléko snižuje riziko předčasného porodu

Čtyři sklenice mléka denně výrazně snižují riziko, že těhotné ženy porodí předčasně. Vápník v mléce tato rizika snižuje o celou čtvrtinu."Těmto rizikům...

Výběr článků

Načítám