Hlavní obsah

Jak úspěšně bojovat s nespavostí

Právo, Anna Vejvodová

Problémy se spánkem mívá asi třetina dospělých. U starších lidí je to dokonce víc než polovina. Ovšem k lékařům zajde se svými potížemi zhruba šestina postižených. Často se snaží řešit své potíže pomocí prášků na spaní. Než je však kdokoliv začne polykat, měl by se zamyslet, jestli nedělá nějakou chybu. Třeba v životosprávě. Nebo jestli nežije v napětí, které by mohl odstranit.

Článek

Spánek si například musí každý správně načasovat. To znamená neuléhat bez únavy a v posteli nepobývat jindy než kvůli spánku a sexu. Nedoporučuje se spát přes den. Zejména starší lidé si stěžují na noční nespavost, a přitom během dne prospí i několik hodin.

Zhruba tři až čtyři hodiny před odchodem na lůžko bychom neměli:

**jíst těžká jídla ani cvičit

**pít kávu a čaj

**dopřávat si příliš mnoho alkoholu (ne víc  jak 2 dcl vína nebo půllitr piva).Ten sice urychlí usnutí, ale bývá častou příčinou nekvalitního spánku.

Ve vyvětrané ložnici má být spíše chladno. Důležitá je tma bez rušivých vnějších vlivů.

Nedostatek je stále běžnější

Co pojem zdravý spánek vlastně znamená? MUDr. Viktorie Bubelínová z Fakultní nemocnice Motol, která se problematikou poruch spánku zabývá, odpovídá: "Je to spánek tak kvalitní, že se po probuzení cítíme odpočatí a jsme připraveni na běžné životní nároky." Často diskutovaná potřeba spánku je velice individuální. Běžně se pohybuje mezi šesti nebo osmi hodinami. Leckomu ale stačí daleko méně spánku (zhruba 5 hodin). Jiný prospí 10-12 hodin.

Nedostatek spánku je v současnosti stále častější. Během let se totiž doba spaní obecně zkrátila, a to asi o dvacet procent, což je celá pětina.

Lékaři dělí spánkové poruchy na akutní a chronické (trvají déle než 6 měsíců). Nízká informovanost laické veřejnosti o poruchách spánku vede k tomu, že lidé nespavostí raději tiše trpí, než aby zašli k lékaři.

Nejčastější potíže

Nejčastější jsou problémy s usínáním. To znamená, že postižený jedinec neusne do půl hodiny po ulehnutí. Nepříjemné je také probouzení během spánku a předčasné probuzení, třeba v půl čtvrté ráno. Člověk postižený jednou nebo více poruchami vstává nevyspalý a neodpočatý. Odborníci popisují i další problémy:

**zvýšenou spavost (pokud neprovází nadměrnou námahu nebo regeneraci po nemoci),

**poruchy rytmu spánku a bdění (častý důsledek práce ve směnném provozu)

**narkolepsie (náhlé upadání do spánku proti vlastní vůli během dne)

**noční můry atd.

Nečekaná příčina

Poruchy spánku se nejčastěji dostavují v důsledku bolestí. Také ovšem při porušování zásad zdravého spaní, tedy spánkové hygieny. Nebo při špatně zvládaných problémech v práci, případně v soukromí.

Provázejí i řadu chorob. Například nemoci plic, srdce, ledvin a štítné žlázy. Mohou být také výsledkem nadužívání léků na spaní (některé léky totiž k poruše spánku dokonce přispívají). Často narušují obranyschopnost organismu. A urychlují nástup chorob, jako je zvýšený krevní tlak, ischemická choroba srdeční nebo další problémy se srdcem.

Nejprve byliny, pak léky

Člověk sužovaný poruchou spánku by se měl nejdříve obrátit na lékárníka. Ten mu pomůže vybrat volně prodejný lék na spaní, obvykle na bázi extraktů z léčivých rostlin (GS Dormian, Seda, Kozlík 500, Sanosan, Persen, Klidný spánek, Valecaps Plus atd.). Většinou obsahují výtažky z kozlíku lékařského, meduňky lékařské, chmele otáčivého, mučenky pletní, někdy také vitamín B1, magnézium nebo jiné podobné látky.

Pokud problémy se spánkem přetrvávají, je nutné se poradit s lékařem. Po vyšetření, často i u specialistů, předepíše lékař pacientovi hypnotika nebo antidepresiva a doporučí mu dodržovat spánkovou hygienu. Každá déle trvající porucha spánku by měla být důkladně vyšetřena u odborníka.

Další informace a kontakty na specializovaná pracoviště najdete na www.nespavost.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

Spánek rozhoduje o kvalitě života

Kdo nezažil na vlastní kůži nespavost, neví, co všechno obnáší. Ležíme v posteli, spánek stále nepřichází, a to přesto, že jsme unaveni. Někdy se dostaví...

Sledování televize způsobuje nespavost

Američtí odborníci varují mládež před nadměrným sledováním televize. Podle nich může totiž v pozdějším věku způsobovat nespavost. Při překročení hranice...

Nespavost může být příznakem jiných nemocí

Krátkodobá porucha spánku potkává až 90 procent populace a 40 procent dospělých má se spánkem pravidelné problémy. Právu to řekl ve středu doktor Martin Anders...

Výběr článků

Načítám