Hlavní obsah

Špenát na podporu plodnosti žen

V těchto dnech udivila svět zpráva, že zpěvačka Jennifer Lopezová toužící po miminku se upnula k přísné špenátové dietě. Na radu svého lékaře tedy třikrát denně konzumuje tuto zeleninu, aby si zajistila pravidelný přísun kyseliny listové a tím i zvýšila naději na své otěhotnění. Podíváme se tedy na to, jak to ve skutečnosti se špenátem a jeho zázračnému vlivu na plodnost je.

Článek

Přestože o zázračné moci špenátu nemůže být řeč, nelze špenátu upřít jeho zdravé účinky na náš organismus. V listech špenátu nalezneme především dostatek vitamínu C, hořčík, železo a kyselinu listovou. Dříve byl špenát doporučován především kvůli vysokému obsahu železa, než se zjistilo, že došlo k matematické chybě (byla posunuta desetinná čárka) a špenát ve skutečnosti obsahuje mnohem méně železa, než mu bylo přisuzováno.

V současnosti je špenát doporučován především kvůli vysokému množství kyseliny listové, která je velmi potřebná pro těhotné ženy a ženy, které touží po otěhotnění. Dle doporučení lékařů je důležité dbát na dostatečný příjem kyseliny listové minimálně jeden měsíc před otěhotněním a první tři měsíce těhotenství.

Kyselina listová patří do skupiny vitamínů B. Jedná se o vitamín rozpustný ve vodě neukládající se v těle do zásoby. Je velmi citlivý na přítomnost vzduchu, tepla a vody, díky těmto vlivům je zničeno až 90 % vitamínu.  Proto při kuchyňské přípravě potravin obsahujících tuto kyselinu je třeba postupovat velmi šetrně. Čerstvé listy nikdy nemeleme. Pouze je posekáme na menší kusy nebo je jednoduše necháme vcelku.

S nedostatkem kyseliny listové mohou souviset vývojové vady plodu

Kyselina listová je nezbytná především pro syntézu DNA a tedy pro dělení buněk. Současně se podílí na tvorbě některých neesenciálních aminokyselin. Je důležitá pro růst a další procesy normálního vývoje zárodku a omezuje vznik mutací genů. Kromě vlivu na vývoj plodu lze z některých studií usuzovat, že dostatečný příjem kyseliny listové má vliv na vyšší porodní hmotnost miminka a omezuje riziko předčasného porodu.

S nedostatečným přísunem kyseliny listové v těhotenství je spojován výskyt vrozených vývojových vad (deformace a znetvoření srdce, končetin, rozštěp patra, páteře, atd.).

Doporučená denní dávka je stanovena na 400 mikrogramů na den, u těhotných na dvojnásobek - tedy na 800 mikrogramů na den. I když u vyšších dávek nebyly pozorovány žádné negativní důsledky, nedoporučuje se, aby denní příjem překročil 1mg - při vysokých dávkách by mohla kyselina listová zakrýt nedostatek vitamínu B12.

Špenát obsahuje i nebezpečnou kyselinu šťavelovou

Přestože lékaři doporučili Jennifer Lopezové konzumovat špenát ve velkém, nelze tento zdroj kyseliny listové doporučit všem a ke každodenní konzumaci. Špenát totiž obsahuje také kyselinu šťavelovou, která s vápníkem tvoří nerozpustný šťavelan vápenatý, a tak omezuje vstřebávání vápníku. Proto není vhodné jíst tuto zeleninu denně. Navíc nemocní s ledvinovými kameny nebo vysokou hladinou kyseliny šťavelové v moči by neměli jíst špenát vůbec.

Reklama

Související témata:

Související články

Klíč zdraví a krásy tkví ve 14 pokrmech

Ve snaze objevit kouzlo rychlé ztráty nadváhy, dobrého zdraví a dlouhověkosti se už utratily miliardy dolarů. Přitom tajemná formule spočívá ve čtrnácti...

Jídelníček osvěží špenát a kopřivy

Slunce, větší porce kyslíku a hlavně větší spotřeba zelených lístků všech druhů. Díky tomu se většina lidí zbavila zimní bledosti a tváře se jim začínají...

Některá zelenina škodí pacientům se dnou

Lidé, kteří trpí onemocnění dna, by se měli vyhnout určitým druhům zeleniny, například hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Na nebezpečí upozornili němečtí...

Výběr článků

Načítám