Hlavní obsah

Novinka v laserové korekci očních vad

– ZLÍN

Tým očního centra Gemini ve Zlíně v sobotu jako vůbec první na světě použil při operaci nový přístroj Horizon pro laserovou korekci očních vad. Zařízení, na jehož vývoji se podílel také primář centra Gemini Pavel Stodůlka, snižuje bolestivost zákroku a hojení je navíc rychlejší. Vývoj přístroje vyrobeného ve Spojených státech trval dva roky.

Článek

Horizon má celou část, která přichází do styku s okem pacienta, jednorázovou a snadno vyměnitelnou, což ocení nejenom operatér, ale také pacient. "Přístroj přináší větší bezpečnost a poskytuje záruku naprosté sterility," řekl primář Pavel Stodůlka. Jednorázová část je navíc vyráběna v několika tvarech, aby se co nejvíce přizpůsobila nejrůznějším očím.

Přístrojem lze korigovat například nižší a střední stupně dalekozrakosti a krátkozrakosti. "Přístroj vytvoří na povrchu oka velmi tenkou vrstvu, pod kterou se provádí vlastní laserová korekce. Vrstva na oku poté zůstává, což umožňuje rychlejší hojení," poznamenal Stodůlka.

V očním centru Gemini ve Zlíně operují měsíčně asi 300 pacientů. Zatímco lidem, kteří potřebují například odstranit šedý zákal, hradí zákrok zdravotní pojišťovny, u laserové korekce očních vad musí v naprosté většině zájemce sáhnout do vlastní kapsy.

"U některých hodně velkých vad či v případě, kdy je počet dioptrií na každém oku značně rozdílný, občas pojišťovny k hrazení zákroku přistoupí. Počet schválených úhrad je ale velmi nízký. Jde opravdu jen o velmi výjimečné případy," poznamenal Stodůlka.

Operace s novým přístrojem je šetrnější a pro pacienta stejně nákladná, jako standardní operace. Ceny za operaci jednoho oka se pohybují od 17 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Lasery v současné medicíně zažívají explozi

Lasery určené pro medicínu jsou jedním z nejbouřlivěji se rozvíjejících oborů. Potvrdil to i 10. mezinárodní kongres Evropské společnosti medicinálních laserů,...

Výběr článků

Načítám