Hlavní obsah

Kvůli hubnutí se člověk nemusí vzdát oblíbených jídel

Lidé, kteří chtějí zhubnout, se nemusejí vzdávat svých oblíbených jídel. Měli by jen pozměnit skladbu pokrmu, tučné maso nahradit libovým a část přílohy zeleninou, případně by si měli dát jen poloviční porci, říká Iva Málková ze společnosti STOB. Ze všeho nejdříve by si lidé měli aspoň tři dny zapisovat, co všechno během dne snědí.

Článek

Měli by zjistit, kolik toho snědí, a zamyslet se nad tím, na základě jakých podnětů začnou jíst. Zda proto, aby zahnali hlad, nebo aby například potlačili stres. Potom by měli řešit skladbu svého jídelníčku, poznamenala Málková. Méně zdravé potraviny by měli nahradit zdravějšími, případně omezit příjem některých pokrmů. Lze nahradit asi 70 procent potravin méně kalorickými.

"Žádná potravina není nebezpečná, ale jde o míru a množství," podotkla. Lidé by neměli začít s hubnutím stylem "od zítřka držím dietu", ale měli by se připravit na celkovou změnu životního stylu. Pokud se jednou přejí nebo si vezmou sladkost, neměli by si to vyčítat, zdůraznila Málková.

Je důležité se hýbat

Důležité je při hubnutí zvýšit i pohybovou aktivitu. Podle Málkové je ale často problém přimět k pohybu lidi obézní, kteří nejsou zvyklí se hýbat. "Optimální by bylo, kdyby takový člověk zašel do tělocvičny nebo posilovny, kde bude mít k dispozici odborníky. Na začátek pro ně ale bývá optimální, když si pořídí rotoped a jezdí na něm třeba při sledování televize nebo cvičí podle videokazet," uvedla. Účinná je i rychlá chůze.

Pohyb by měl trvat aspoň půl hodiny a člověku by se při něm měla zvýšit tepová frekvence. Ideální by bylo, kdyby lidé cvičili aspoň třikrát týdně 40 minut, doplnila Málková.

Lidé, kteří chtějí hubnout pod dohledem odborníků, mohou využít kurzy, jež pořádá společnost STOB.

Se změnou životního stylu a stravovacích návyků by jim mohl pomoci nový projekt Žijeme zdravěji, který pořádá řetězec drogerií. Lidé mohou získat balíček obsahující čtrnáctitýdenní plán pro zlepšení životního stylu a rady týkající se výživy, prevence a pohybu. Mohou se obrátit i na odborníky, své dotazy jim mohou psát na e-mailovou adresu zijmezdraveji@dm-drogeriemarkt.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Jen málo lidí hubne rozumně a efektivně

Hubnout se snaží milióny lidí. Drtivá většina těchto pokusů však končí krachem. Kvůli neznalosti. Lidé si myslí, že ke zhubnutí stačí dieta a pevná vůle....

Za sny o ideální váze platíme zdravím

Snad každá žena sní o tom, že jednou bude tak štíhlá, že se bude podobat modelkám z módních časopisů či dívkám soutěžícím o titul Miss. U většiny žen toto...

Výběr článků

Načítám