Hlavní obsah

Obézní děti často nejedí víc než štíhlé

Obézní děti obvykle nesní za den více jídla než jejich štíhlejší kamarádi. Rozdíl je v tom, že často mají jinak rozdělen příjem potravy během dne. Ráno většinou nesnídají, moc nesvačí ani neobědvají, zato když přijdou domů, začnou hodně jíst a nejvíce energie přijmou při večeři, přitom by měl být příjem energie během dne úplně opačný, říká lékařka Václava Kunová ze společnosti STOB.

Článek

Rodiče obézního dítěte by se proto měli snažit, aby jejich potomek začal snídat. "Měli by ho přimět k tomu, aby část denního příjmu energie přesunul do první části dne," uvedla Kunová. Obezitou v Česku trpí šest procent dětí, ještě před 15 lety jich byla jen tři procenta, podotkla.

Obezita dětí je způsobena nejen špatnými stravovacími návyky, ale je dána i nedostatkem pohybu a geneticky. Kunová uvedla, že obézní rodiče mají v 80 procentech dítě, které se bude s vyšší váhou také potýkat. Aby toto riziko snížili, je třeba, aby celá rodina postupně měnila svůj životní styl i stravovací návyky.

Podle některých výzkumů se už děti v batolecím věku pohybují méně, než bývá v tomto věku zvykem a jejich životní styl lze bez uzardění nazvat sedavým. Sledované děti strávily pohybem pouze třetinu času, vydaly tedy mnohem méně energie než přijaly potravou a v dospělosti by z nich mohli být tlouštíci.

Hubnout pod dohledem odborníků

Dítě by mělo hubnout spíš pod dohledem odborníků. Vzhledem k tomu, že roste, potřebuje mít vysoký přísun bílkovin a udržet denní energetický příjem na určité úrovni, aby mu neubývala svalová hmota. Pokud by se rodiče chtěli obejít bez rady odborníka, měli by začít tím, že dítěti nebudou dávat tolik sladkostí a chipsů. To ale často nestačí.

Rodiče mohou jinak využít nabídky společnosti STOB, která pořádá kurzy snižování nadváhy pro celé rodiny. Někteří rodiče se jich ale prý nechtějí účastnit. Problém bývá podle Kunové často v tom, že obézní rodiče nepřikládají vysoké hmotnosti svého potomka velkou důležitost. Řeknou, že je jen trochu baculatý nebo že z tloušťky vyroste. Případně dítě pošlou na několikatýdenní pobyt spojený se snižováním váhy, a tím jejich snaha končí, doplnila.

Kunová také upozorňuje na zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou. Obézní dítě může mít vyšší hladinu cholesterolu v krvi, kvůli vysoké váze hrozí, že bude trpět diabetem nebo některými metabolickými onemocněními.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám