Hlavní obsah

Lidem s ptačí chřipkou by mohla pomoci chemoterapie

Chemoterapie využívaná při potížích s imunitním systémem člověka by mohla být účinnou léčbou i pro lidi nakažené smrtelně nebezpečným virem ptačí chřipky H5N1. S odvoláním na tým vědců z nemocnice při stockholmské univerzitě Karolinska University to na svých webových stránkách píše časopis New Scientist.

Článek

Vzhledem k tomu, že viru dosud podlehlo asi 50 procent osob, které se jím nakazily, a faktu, že se nemoc šíří planetou a že by mohla odolat současným antivirálním lékům, je třeba rozšířit možnosti léčby této nemoci, tvrdí švédští vědci.

Onkolog Jan-Inge Henter a jeho spolupracovníci zjistili, že symptomy pacientů infikovaných virem H5N1 jsou velmi podobné těm, kterými trpí lidé s poruchou imunitního systému nazývanou hemofagocytující lymfohistiocytóza (HLH).

Pokud je chemoterapie provedena u pacientů s HLH okamžitě, stoupá počet lidí, kteří nemoc přežijí z 56 na 90 procent proti těm, kteří dostali léčbu čtyři týdny poté či vůbec. Henter, jehož studie byla otištěna v odborném listě The Lancet, už proto vyzval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO), aby podpořila další výzkumy založené na této myšlence.

Reklama

Související témata:

Související články

V Německu na ptačí chřipku zemřela kočka

Na ostrově Rujana na severu Německa našli mrtvou kočku, u které testy zjistily přítomnost smrtícího viru ptačí chřipky H5N1. V úterý to oznámil ústav...

Výběr článků

Načítám