Hlavní obsah

Laserová léčba nádorů by ušetřila stovky miliónů

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Laserová léčba rakovinových nádorů, která je na obrovském vzestupu by mohla zdravotnictví ušetřit stovky miliónů, možná miliardy korun. Je velmi levná, ale protože není zařazena mezi hrazené výkony, zdravotní pojišťovny ji odmítají hradit a raději platí mnohem nákladnější chemoterapii.

Článek

Zbytečně se tak vyhazují peníze oknem. Právu to řekl děkan 1. lékařské fakulty UK profesor Tomáš Zima při otevření Centra fotonické medicíny uvedené fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

"Lasery poskytují obrovskou možnost šetrné a cílené terapie. Přesto řadu zákroků, které jsou řádově ve stokorunách, pojišťovny nehradí," řekl profesor Zima. Jeho slova potvrdil i ředitel nemocnice Pavel Horák: "Jednáme s pojišťovnami, ale zatím bez výsledku."

Přitom fotonická medicína je jedním z nejmodernějších směrů, který využívá možností světlených zdrojů. Intenzivní světelné paprsky zlikvidují nádory a léčba se dá použít nejen ve stomatologii a dermatologii, ale i na nádory v oblasti ušní, nosní, krční a také hlavy a dalších částí těla. Ošetření laserem hradí však nemocnice z výzkumných grantů anebo v rámci svého rozpočtu.

"Paradoxně sami lékaři v odborných společnostech, i když si uvědomují, že léčba je laciná a pro pacienty nesmírně šetrná, nechtějí, aby zákroky pojišťovna platila s odůvodněním, že všechna pracoviště laser nemají," říká vedoucí centra asistent doktor Roman Šmucler. Dodává, že nové Centrum fotonické medicíny, kde se pacienti mohou léčit, umožňuje odstraňovat široké spektrum zhoubných nádorů a drahou přístrojovou techniku zde budou využívat odborníci z několika oborů.

"Jsme schopni ošetřit mnoho pacientů za den a věřím, že pojišťovny - když se dnes hledají ve zdravotnictví úspory kde se dá - budou nakonec preferovat tyto zákroky před drahou chemoterapií," uzavřel Šmucler.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám