Hlavní obsah

Byliny a potraviny, které posilují imunitu

Právo, Jana Arcimovičová

Zima a jaro s prudkými změnami teplot představují pro imunitní systém značnou zátěž. Neprospívá mu ani nedostatek pohybu, vitamínů nebo slunečního záření, které jsou typické pro toto období.

Článek

Proto bychom měli víc přemýšlet, jak můžeme podpořit imunitu, abychom se vyhnuli chřipce, rýmě nebo kašli. První, co každého napadne, je, že potřebuje víc vitamínů, minerálů a stopových prvků. Spousta lidí v této době užívá multivitamínové tabletky s minerály. Lepší je ale ovoce a zelenina. Především čerstvá a nejlépe ta, kterou si vypěstujeme sami.

Otužilá zelenina

Na zahrádce nebo v truhlících na balkóně, případně i za okny, může být petrželka, která snese hodně chladné počasí (na záhoně u domu vydrží i v zimě). V kuchyni na talíři ve vatě snadno naklíčí řeřicha podobně jako luštěniny anebo obilí. Seříznutý vršek celeru zase v misce s vodou vyžene zelenou nať, na okně může být i rychlená pažitka v květináči. A tak bychom mohli pokračovat.

Naklíčená zelenina nebo obilí neobsahují jen hodně vitamínů a minerálů. Je v nich také spousta dalších látek prospěšných pro naše zdraví, jako jsou enzymy, flavonoidy apod.

Přírodní antibiotika

Cibule i česnek se proslavily jako vitamínové bomby. Navíc dobře snášejí skladování a udrží si slušný obsah vitamínů a dalších látek po relativně dlouhou dobu. Pro imunitu je podstatná zejména jejich schopnost působit proti spoustě škodlivých bakterií, virů a plísní. Díky těmto vlastnostem o nich odborníci mluví jako o přírodních antibiotikách. I cibule se může dát do misky s vodou, ve které vyžene výhonky. Kromě vysokého obsahu vitamínů jsou v nich také minerály a stopové prvky a navíc mají jemnější chuť než cibule.

Na zahrádce nebo na balkóně můžete pěstovat také nenáročný polníček kozlíček (semena byste měli bez problémů sehnat v semenářství). Jeho chuť je velmi jemná a můžete z něj připravit saláty. Je výborným zdrojem:

  • vitamínu C (obsahuje ho více než hlávkový salát), betakarotenu, vitamínu E a vitamínů skupiny B;
  • obsahuje až třikrát více železa než špenát;
  • byly v něm prokázány bílkoviny, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík aj;
  • listy polníčku jsou bohaté také na rutin, který má antioxidační vlastnosti, působí proti ateroskleróze a příznivě ovlivňuje stav nejjemnějších cév.

Vitamín číslo jedna

Klíčovým vitamínem pro dobrou obranyschopnost je vitamín C. Hodně ho najdeme v kyselém zelí, které si v uzavřené nádobě zachová jeho vysoký obsah v porovnání třeba s citrusy. Ty se totiž sklízejí nedozrálé a trvá zhruba týden, než je kamión přiveze do velkoobchodu, ze kterého se pak rozvážejí do prodejen. Jak výrazně ovlivní přeprava a ne vždy ideální skladování obsah vitamínu C v citrusech, je těžké odhadnout. Ale za těchto podmínek to velká sláva nebude.

Hodně vitamínu C je také v bylině s neobvyklým jménem: rakytník řešetlákový, podobně jako v paprice a v šípkách. Nejlepší jsou šípky, které si nasbíráme a usušíme sami. Je ale potřeba je skladovat v suchu a chladu.

Podobné schopnosti posilovat imunitu jako vitamín C má mezi minerály zinek. Najdete ho v mase, v plodech moře, ve vejcích, v obilných klíčcích, v pivních kvasinkách typu pangaminu a v semenech dýně.

Přátelské bakterie

Imunitu významně podporují také probiotika. Těmi nejznámějšími jsou baktérie mléčného kvašení. Obsahují je hlavně zakysané mléčné výrobky, ale třeba také kyselé zelí. Lze je užívat i ve formě potravinových doplňků. Ty kvalitní obsahují přátelské bakterie ve velkých koncentracích (108 a 109).

Probiotické bakterie plní v našem organismu celou řadu důležitých funkcí:

  • některé vyrábějí jakási přírodní antibiotika, která brání škodlivým bakteriím v růstu;
  • produkují sloučeniny omezující růst kvasinek, jako je například Candida albicans;
  • mají schopnost syntetizovat ve střevech vitamíny skupiny B a také foláty, tedy soli kyseliny listové, které jsou nezbytné pro tvorbu některých protilátek, a přímo tak ovlivňují činnost našeho imunitního systému.

Málo známé rostliny

Nejznámější bylinou, která podporuje imunitu, je echinacea (třapatka nachová). Dá se běžně koupit v lékárně. Tinkturu připravenou z kořene třapatky bychom měli užívat především na jaře a na podzim, před obdobím chřipek, rým a kašlů.

Méně známou, ale velmi užitečnou bylinou je benedikt lékařský, který obvykle můžete koupit v zelené lékárně nebo prodejně s bylinami. Působí proti virům, bakteriím i plísním, podobně jako česnek a cibule.

CO ZLEPŠUJE OBRANYSCHOPNOST

Pro dobrou imunitu však není důležitá jenom naše strava. Podporuje ji také otužování:

  • sprchování studenou vodou;
  • spaní s otevřeným oknem;
  • saunování (pokud se důkladně vysaunujeme, doznívá pozitivní efekt na náš organismus prakticky celý týden).
  • rozumné oblékání (místo tlustého svetru jsou lepší dvě tenké vrstvy oblečení, aby se jedna dala případně odložit);

Imunitu zlepšuje i dostatek aktivního pohybu. Ideální jsou vycházky (denně bychom měli ujít pěšky alespoň 4 km) nebo jízda na kole, případně plavání. A stejně na ni působí také vyrovnaná psychika. Člověk, který je nešťastný nebo vystresovaný, onemocní spíš než ten, který žije v harmonii se svým okolím.

Rozchodnice růžová je zajímavou a také málo známou rostlinou. Patří do skupiny adaptogenů, jako je ženšen, eleuterokok nebo schizandra čínská, které zlepšují fyzickou a psychickou odolnost člověka. Rozchodnice kromě toho zvyšuje naši schopnost zvládat prudké teplotní a klimatické změny. Výtažky z této rostliny se dají koupit v lékárně. Podobné vlastnosti má aloe a kůra jihoamerické liány, které se říká kočičí dráp. Přípravky z ní seženete pod názvem vilcacora nebo uňa de gato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám