Hlavní obsah

České ženy jsou nejvíce ohrožené rakovinou děložního čípku

PRAHA

Česká republika patří mezi země s největším počtem žen postižených rakovinou děložního čípku. Po rakovině prsu je to druhý nejčastější nádor a nejčastější příčina úmrtí virového původu. Na vině je mnohdy podceňování prevence, ale také nekvalitní vyšetření.

Článek

Na setkání organizace pacientů Arcus-Onko Centrum v Thomayerově nemocnici o tom v pátek informovali onkologové

"Chyba může být v používání metody, která má omezenou citlivost, nízké kvalitě konvenční cytologie i v laboratoři, která toto hodnocení provádí. Také může být problém na straně lékaře, jako špatný stěr. Laboratoř pak může přečíst jen velmi omezený výsledek. Druhá příčina je na straně pacientské," řekl onkogynekolog z motolské nemocnice Marek Pluta.

Zdůraznil zároveň, že potíž je v tom, že ženy zanedbávají preventivní prohlídky. "Když to všechno zkombinujeme, výsledek je poměrně tristní, tedy zhruba 20 nových případů na 100 000 žen ročně," prohlásil. Podle informací společnosti Dynex, jež se zabývá diagnostikou, onemocní v Česku pětkrát více žen než například ve Finsku a dvakrát více než je průměr v Evropské unii. Ročně se onemocnění objeví u více než 1000 žen a 350 až 400 jich zemře.

Rakovinu čípku způsobuje virus, konkrétně rakovinotvorné typy lidského papillomaviru (HPV). Jde o sexuálně přenosnou infekci, která zasahuje muže i ženy. U mužů však nezpůsobuje život ohrožující změny. Fungují spíše jako přenášeči viru. K rozvoji rakovinových změn nemusí nutně vést každá infekce ani u žen.

Onemocnění lze prevencí úspěšně předcházet. Musí však být odhaleno a léčeno včas. Nádor totiž dlouho nebolí a nijak se neprojevuje. Ženy většinou vůbec netuší, že by toto riziko vůbec existovalo. Když se pak začnou projevovat problémy, nemoc se léčí obtížně a šance na přežití se prudce snižují.

"U 90 procent populace pak trvá asi deset let než vznikne zhoubný nádor. Žena pak má čas na to, aby se její stav řešil," uvedl onkolog. Poznamenal, že včasné odhalení je snadnější u mladých žen, které ke gynekologovi chodí pravidelně pro antikoncepci nebo se chystají otěhotnět. Největší problém vidí u žen, jež po porodu přestanou k lékaři chodit. Také ženy po přechodu se domnívají, že po skončení cyklu prohlídky nepotřebují.

Perspektiva léčby je podle lékařů ve stanovení pevného screeningového programu, tedy vyhledávání časných forem nemocí. Ten se osvědčil například ve Finsku, kde je 3,8 případu na 100 000 žen, zatímco v Česku je jich 21,4. Poslední dobou se také provádějí testy prokazující přímo virus HPV.

Reklama

Výběr článků

Načítám