Hlavní obsah

Jak předcházet onemocnění cév a srdce

Právo, ja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Choroby srdce a cév jsou nejčastější příčinou úmrtí obyvatel České republiky. Na jejich vzniku se podílí mnoho faktorů a mezi nimi samozřejmě najdeme také nevhodný životní styl, špatnou výživu, kouření a obezitu.

Článek

Odborníci stále opakují doporučení, která bychom měli začít brát vážně:

  • snížit příjem energie
  • snížit spotřebu tuků, zejména živočišných
  • zvýšit konzumaci ovoce, zeleniny, vlákniny a mořských ryb

Ačkoli jsme tyto rady už mnohokrát slyšeli, tak se přesto většinou podle nich neřídíme.

Užívání léků obvykle přispívá pouze k řešení dílčích problémů těchto nemocí, např. bolesti, vysokého krevního tlaku nebo cholesterolu, ale nepostihuje příčinu. Zatím je ale málo známá role některých vitamínů, které mohou mít při vzniku kardiovaskulárních onemocnění preventivní účinky.

Antioxidanty přispívají k ochraně organismu

Jsou to takzvané antioxidanty - vitamín C, vitamín E a betakaroten. Přispívají k ochraně organismu před škodlivými účinky volných radikálů, které se na vzniku onemocnění srdce a cév podílejí.

Preventivní účinky má také kyselina listová, jeden z vitamínů skupiny B, která se účastní látkové výměny homocysteinu. To je produkt látkové výměny vlastních buněk člověka. Když se nahromadí v krvi, začne být toxický, a proto je třeba jeho hladinu snížit. Vysoká hladina homocysteinu v krvi se totiž spojuje s vyšším rizikem vzniku chorob srdce a cév, podobně jako cholesterol. Jeho hromadění vzniká obvykle z nedostatku několika vitamínů, a tak, pokud je budeme trvale doplňovat, pomůže to při odstraňování nadbytečného cholesterolu.

Prevencí zabráníme zbytečnému utrpení

Pacienti, kteří mají zvýšené riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami, by si také měli nechat stanovit hladinu homocysteinu. U osob s hladinou Hcy 9-15 mmol/l je 1,8x vyšší riziko infarktu než u kontrolní skupiny osob s hladinami pod 9,0 mmol/l.

Podobné je to i s postižením Alzheimerovou chorobou. Preventivní užívání kyseliny listové spolu s vitamínem B6 a B12 homocystein pomáhá odbourávat. Vyšší příjem těchto tří vitamínů by tedy měli mít všichni, kteří mají dispozice ke vzniku onemocnění srdce a cév. Zabráníme tak zbytečnému utrpení a prodloužíme si život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám