Hlavní obsah

V kuchyni jako na rizikovém pracovišti

Právo, tos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistika nám dlouhodobě dokazuje, že právě kuchyně je nejčastějším místem domácích úrazů. Hlavní důvod nepochybně spočívá v tom, že se v příslovečném srdci domova cítíme bezpečně a nesoustředíme se na to, co právě děláme.

Článek

Další úskalí v sobě skrývá ukládání předmětů do nedostupné výšky. Pokud není jiné řešení, měli by zejména starší lidé takovou překážku zvládat stabilními schůdky s opěrou a pokud možno v přítomnosti další osoby.

Do kuchyně nepatří ani lesklá dlažba bez protiskluzové úpravy. Přímo životu nebezpečné bývají koberečky, které nedrží na místě a pád na malém prostoru plném hran může mít za následek těžký úraz. Z téhož důvodu je třeba dávat pozor na papír odhozený na podlahu, například noviny připravené k odnesení. Představují stejné riziko jako náledí. Totéž platí o ukápnutém omastku či slupce spadlé z linky. Prostě je třeba mít oči všude.

Nešikovné maso musí pryč

Sice se o úrazech při vaření s nadsázkou říká, že nešikovné maso musí pryč. Pokoušet takto osud je však poněkud lehkovážné. Velké nebezpečí představuje tupý nůž, navíc používaný na hladké ploše. Krájení vyžaduje za všech okolností absolutní soustředění. Při práci s nožem elektrickým, kráječem či ostrým krouhačem je třeba zachovávat stejné zásady, jako kdyby šlo o cirkulárku: nedokrajovat surovinu až do úplného konce a používat přidržovací pomůcku.

Dokonalá elektroinstalace je samozřejmě podmínkou pro používání všech přístrojů. Nedovoluje ale všechno - například jejich umývání, aniž je šňůra vyjmuta ze zásuvky. V těsné blízkosti dřezu rovněž nenecháváme přístroje stále zapnuté v síti. Může se stát, že spadnou do vody, v níž budeme mít právě ruce.

Při vaření je nutné se soustředit

Kdo ještě nezažil, jaké to je, sáhnout si holou rukou na rozpálený hrnec nebo ploténku, může být rád. A podobných úskalí číhá v kuchyni celá řada. Většinou jenom proto, že vaření nebylo tím hlavním, co v danou dobu mozek zaměstnávalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám