Hlavní obsah

Bílkovinová dieta má pomoci obézním

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Nová nízkoenergetická bílkovinová dieta by měla pomoci obézním shodit přebytečné kilogramy. Řekla to ve středu docentka Věra Adámková z pracoviště preventivní kardiologie pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Článek

"Jedná se o stravu, která tělu dodá nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin," uvedla docentka. Její pracoviště zkoumalo vzorek obézních žen, které šest týdnů dostávaly přísně vymezenou stravu v hotových jídlech.

"Výsledky byly překvapivé. Ženy zhubly v průměru o šest kilogramů. Výrazně se snížil i velmi nebezpečný LDL cholesterol a naopak nezměnil hodný cholesterol. Tyto výsledky nás překvapily," informovala docentka Adámková.

Základ tvoří bílkoviny ze sóji, mléka či kuřete

Nový program nazvaný Diet, který je novinkou na českém trhu, je založen na hotových pokrmech v podobě těstovin a těstovinové rýže. Základ hotových jídel tvoří bílkoviny ze sóji, z mléka či kuřete. V těstovinách a rýži je 40 procent pšeničné mouky nahrazeno sójovou bílkovinou. Používá se i samolina, což je tvrdá pšenice, a samozřejmě nechybí zelenina a omáčka. Součástí programu jsou i vysokobílkovinové sušenky.

Týdenní terapie, tedy 6x kompletní denní jídlo, stojí 1080 korun a odborníci z IKEMu doporučují dvoutýdenní kůru. K dostání je v lékárnách. Po zhubnutí se speciální strava kombinuje s doma připravenou stravou podle zásad zdravé výživy.

Důležitý je i pravidelný pohyb

Docentka Adámková ale upozornila, že součástí programu je i pravidelný pohyb a dostatek tekutin v podobě vody, minerálky nebo bylinkového čaje. Z jídelníčku je nutné vypustit sladká jídla, cukr, dorty a dezerty.

Reklama

Výběr článků

Načítám