Hlavní obsah

Pravidelná péče o pleť prospěje i mužům

Právo, Jana Tomsová

Při vší úctě k Ernestu Hemingwayovi dlužno říct, že v jednom bodě by dnes neuspěl. Tvrdil totiž, že muž nemá vonět ničím jiným než sám sebou. Nejde ale jen o vůni. Kdysi opěvovaná chlapská drsnost už není v módě a mužností rozumíme něco docela jiného: pěstovaný zevnějšek bez jakékoli stopy ledabylosti.

Článek

Muže zvýhodnila příroda v tom, že má jejich pokožka silnější vrstvu vaziva a obsahuje mnohem více kolagenu než ženská. Proto si dlouho udrží pružnost a od pohledu pomaleji stárne. Jakmile však začne, jde to s ní nezadržitelně s kopce. Povětrnostní vlivy, smog, prach, ultrafialové záření, špatná životospráva a navíc pravidelné holení udělají časem své. Proces se dá ovšem, stejně jako u žen, zpomalit vhodnou kosmetickou péčí. Mnoho mužů na to už přišlo a další se časem nepochybně přidají - až překonají předsudek, že jde o zženštilost.

Do pánského neceséru

S intenzívní péčí o pleť smiřují muže ucelené řady kosmetických přípravků určených speciálně pro ně. Nejenže jsou shodně parfemované, ale účinky přísad v nich obsažené na sebe navazují a výsledek je potom mnohem znatelnější. Pokud je snad někdo toho názoru, že vystačí s vodou a mýdlem, velmi se mýlí. Žádný pečlivý muž se neobejde bez vlastního sprchového gelu, šamponu, deodorantu, pleťového krému a toaletní vody. Zapomenout by neměl ani na tělové mléko, přípravky na ošetření nohou, krém na ruce a ochranný balzám na rty.

Do arzeálu dalších moderních zbraní, jež mohou přispět ke zdraví mužské pleti, a tím zvýšit celkovou pohlednost a kultivovanost, patří také čisticí náplasti na zanesené póry a pleťové masky pro hloubkové čištění pleti i její hydrataci. Dobře udělá každý pán, nepřehlédneli osvěžující oční gel. Nejenže odstraní únavu po dlouhém vysedávání u počítače, ale také ho alespoň částečně zbaví nepěkných váčků pod očima. Ty nesluší nikomu. Pro sportovní vzhled používá ve světě mnoho mužů celoročně samoopalovací krémy a mléka.

Patálie s holením

Ať už zvolí muž jakýkoli způsob holení, pro jeho pleť to znamená vždycky stres. Na jedné straně se sice odstraňují odumřelé epitely z povrchu kůže, na straně druhé však stálé obrušování zvyšuje její citlivost a přibývají negativní reakce na aplikované přípravky. Zdá se, že popularita elektrických holicích strojků má už svůj zenit za sebou. Dnes tento způsob používají zejména muži, kteří hodně cestují nebo se musí ze společenských důvodů přeholit i během dne. Jinak vítězí mokré holení.

Protože nedostatečně navlhčený vous má údajně podobnou odolnost jako měděný drát, je žádoucí nanést větší množství pěny, která strnisko změkčí, a pleť se potom tolik neodírá. Na udržování módního třídenního strniště je zapotřebí holicí strojek s nastavitelným přídavným hřebem. Ono jde totiž jenom o zdánlivou nedbalost, jejíž udržování není ve skutečnosti zdaleka tak jednoduché, jak se zdá.

Protože i pleť mužů se dělí na různé kategorie, přípravky k aplikaci po holení je třeba vybírat podle typu. Je-li pokožka suchá, potřebuje balzám zcela bez alkoholu, jindy se osvědčují gely s jeho malou příměsí. Regeneraci a hydrataci buněk napomáhají krémy, z nichž některé dokonce pleť matují.

Náplast na bolístky

Poměrně častou nepříjemnost představují zarůstající vousy, s nimiž jde ruku v ruce drobné zanícení. Malé defekty pomůže zlikvidovat pleťová voda s alkoholem, s většími a déletrvajícími je však třeba navštívit dermatologa. Má k dispozici řadu epilačních metod včetně laserové, kterými tuto nesnáz odstraní. Doporučuje se rovněž nechat si odstranit z tváře mateřská znaménka a bradavičky, protože při holení může dojít k jejich snadnému poranění.

Když se muž při holení pořeže, není to většinou sice žádný důvod k panice, ale přehlédnout zranění také nelze. Zvlášť když si nebude příliš jistý, zda má své náčiní v dokonalém stavu, tedy i dezinfikované.

První pomoc v tomto případě:
* začneme oplachováním ledovou vodou,
* pokud to nepomůže, přichází na řadu tradiční kamenec,
* když nezastaví krveprolití ani ten, stačí přitisknout na ranku kousek toletního papíru. Lepší by byl cigaretový.

I v souvislosti s tímto typicky pánským úrazem je však možné vsadit na prevenci. Protože příčinou pořezání je snížená pozorost a těžkopádnost, není dobré se holit po jídle. V této době pracuje krevní oběh na plné obrátky, zásobuje i horní vrstvu kůže a stačí jen mírně nešetrný pohyb, aby se na tváři objevila červená krůpěj.

ZAJÍMAVOSTI O VOUSECH

* Za den naroste vous o 0,4 mm, za rok je to 14,6 cm a za život průměrně 8,5 m.

* Nejrychleji prý rostou vousy v červnu a nejpomaleji na samém konci a začátku roku.

* Milovníci sexu a kupodivu i nervově labilní muži zarůstají dříve než kliďasové, pravidelní konzumenti většího množství alkoholu mívají naopak hladkou tvář déle.

* Kdo chce být oholen opravdu dokonale, měl by se strojek po jeho tváři projet šedesátkrát.

DŮLEŽITÁ DOPORUČENÍ

* Muži by si neměli od svých partnerek vypůjčovat kosmetické přípravky. Jsou jiné a zbytečně zatěžují jejich pleť.

* Zvýšené činnosti mazových žláz je třeba věnovat pozornost vždycky, zejména pak v pubertě. U chlapců s neléčenými problémy jinak často zůstávají stopy na celý život.

* Mytí vlasů mýdlem je nešvar. Výjimka platí jen pro čisté mýdlo olivové, o kterém se odjakživa tvrdí, že pomáhá proti plešatění.

* Ani muž se nemusí stydět navštívit kosmetický salon. Dnes je už ošetření pánské pleti naprosto běžné. Kosmetička má k dispozici profesionální přípravky a metody, které domácí péče v určitých případech nenahradí. Nejde přece jen o vzhled, ale hlavně o zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám