Hlavní obsah

Smích je přírodní anestetikum

Právo, tos

Pozitivní účinky smíchu na psychické i fyzické zdraví jsou známé už hodně dlouho. Zprávy o těchto poznatcích se objevují v jogínských textech, které vznikly před pěti tisíci lety, a jako nejpodstatnější důvod je v nich uváděn vliv na dobré dýchání. Ve starém Řecku dokonce stavěli většinu nemocnic v blízkosti divadel a nemocným schopným pohybu doporučovali častou návštěvu komedií.

Článek

Každý ví, že když se něčemu pořádně zasměje, mizí napětí, které ho nepříjemně sužovalo. Pouhá minuta smíchu prý podle posledních výzkumů vydá za čtyřicet minut důkladné relaxace. Při současném všudypřítomném nedostatku času to lze považovat za dobrou zprávu.

Důležité je ovšem smích netutlat, ale naopak se pořádně rozchechtat. Zejména pro ženy bude možná inspirující skutečnost, že se tak úžasně procvičují obličejové svaly, které potom pomaleji stárnou a zřetelně drží konturu celé tváře.

Osvědčí se i při bolestech

Salvy smíchu však dovedou mnohem víc. Zvyšují kapacitu plic, z nichž se současně dostává ven nežádoucí zbytkový vzduch. Záhy účinky léčby pocítí zejména lidé, které trápí astma nebo chronická bronchitida. Zabrat dostávají rovněž břišní svaly, takže tolik neochabují.

Mnozí lékaři docházejí k závěrům, že smích působí i proti bolestem. Vysvětlují to obohacením krve endorfiny, které dokážou kromě jiného tišit bolest. Jsou známé případy, kdy nemocné, odkázané na zvyšující se dávky syntetických anestetik, zbavily trápení pravidelné dávky smíchu.

Proč ne, řekne si nepochybně leckdo, kde ale brát pořád podnět pro takovou terapii? V Orientu se už začínají objevovat návody a kursy, v nichž se lidé učí umělému smíchu. Cvičení je dvacetiminutové, začíná tleskáním, pokřikováním slabik ho-ho, ha-ha je v něm zastoupeno chechtání potichu a nakonec se všichni doopravdy málem válejí smíchy. Inu, když se chce, jde všechno. V Indii už jsou s touto metodou tak daleko, že založili Mezinárodní klub smíchu.

Reklama

Související témata:

Související články

Smích dokáže snížit krevní tlak

Nová studie rakouských vědců dokazuje, že smích může být skutečně dokonalou terapií pro pacienty, zejména pak pro lidi po mrtvici. Výzkumníci z univerzity...

Smích léčí psychiku i tělo

Nová studie biopsycholožky Ilony Papouskové z rakouské univerzity v Grazu dokazuje, že smích člověku prospívá. Z jejího výzkumu vyplývá, že smíchem lze léčit...

Výběr článků

Načítám