Hlavní obsah

Opar je známost na celý život

Právo, Petr Veselý

Tlumočnici pomáhala na opary metoda, o které skoro nikdo nic nevěděl: ozařování terapeutickým laserem. Dokázala výsev oparů zmírnit. A v každém případě zrychlila jejich léčbu.

Článek

Do pražské Therap-Tilie, kde takový laser mají, zašla hned, jak ji začala kůže kolem rtů pálit. Tam ji místo ozářili. Protože to stihnula včas, opary se jí objevily jen minimálně. To jí připadlo důležité. Stejně jako rychlejší hojení. Měla totiž nepříjemný pocit, když ji lidé při tlumočení sledovali strupy po oparech na puse.

Výsev oparů byl po každé léčebné sérii laserem méně častý, po roce ji trápily jen výjimečně. Jedno sezení v Therap-Tilii stojí 40 Kč, na léčbu jich potřeba 5 -10. Jinde bývají mírně dražší. Odborníci doporučují, aby minuta záření stála 10 Kč.

"Důležité je přijít hned při prvních příznacích," říká MUDr. Leoš Navrátil z Therap-Tilie. "Pak se často podaří množství a rozsah oparů zmenšit, ale hlavně zrychlit uzdravování. Ozáření laserem zlepší obranyschopnost organismu proti virům. Mírní i bolest. Pacienti k nám ale musí přijít několikrát. Řadu z nich pak opary obtěžují méně často, některé z nich prakticky vůbec."

Pomáhá mi tea tree

Já sám používám na občasný opar tea tree olej, který je známý svými protivirovými účinky. Když jím postižené místo začnu potírat včas a vydržím to dělat každou hodinu, zmírní olej výsev a také zrychlí hojení. Z přírodních prostředků je populární ivčelí propolis. Lékaři však upozorňují na to, že u některých pacientů může propolis nebo i olej vyvolat kontaktní alergii na kůži. Pak je nutné je vysadit.

Potírat si opar tvarohem nebo olivovým olejem není nejlepší nápad. Daleko rozumnější je zeptat se lékaře, které z osvědčených prostředků mírní výsev a zlepšují léčbu. V lékárnách jich mají řadu.

Puchýřky, které opary vyvolají, nepropichujte. Jinak vám hrozí rozšíření infekce. Pokud vás opary trápí častěji, je dobré se o způsobu jejich ošetření opět poradit s lékařem.

Dřímající nepřítel

Příčinou oparů jsou herpetické viry. Většina z nás je má spící v těle, protože jsme se jimi infikovali v průběhu života.

Nejčastěji se opary objevují:
kolem pusy
na sliznicích úst
ale také v obličeji
a na krku

Nejzáludnější jsou ty v okolí oka. Mohou se totiž rozšířit až do něj a způsobit tam problémy.

Opary, které se nám udělají na genitáliích nebo v jejich okolí, vyvolává další typ herpetického viru. Ten se šíří pohlavním stykem. S těmito opary, které lidem často ztrpčují močení ipohlavní život, je nutné zajít k lékaři.

Nebezpečný pro oči

Pásový opar je třetím velice častým druhem oparu. Obvykle bývá dost bolestivý a může se nám udělat kdekoliv po těle. Vyvolává ho virus planých neštovic.

Ten v dětství prodělala naprostá většina z nás. Také v tomto případě jde o virus spící v těle. Lékaři pacientům na pásový opar obvykle doporučí klid, minimální námahu nebo stresy a B-komplex. Na mokvající vřídky pak většinou pudr, aby se vytvořily stroupky.

U vážnějších případů mohou sáhnout k antivirotikům. Ty jsou nutné třeba tehdy, pokud hrozí výsev u oka nebo v oku. Pásový opar by mohl oko vážně poškodit.

Lék, který by nás zbavil herpetických virů jednou provždy, sice neexistuje, ale existují různě účinné léky, které mírní opary ijeji ch rizika a zrychlují léčbu.

Jeden z těch velmi účinných proti oparům a proti pásovým oparům vynalezl přední český vědec Antonín Holý spolu se svým belgickým kolegou profesorem Erikem de Clerqem.

Co je probudí

Herpetické viry se aktivují obvykle tehdy, když je náš organismus oslabený. Oslabují ho stresy, fyzické vyčerpání, horečka, nevyspání, jakákoliv viróza a infekce. Ale také pobyt na slunci, na studeném větru, případně jiná zátěž imunitního systému nebo jeho oslabení.

Nejlepší přirozenou obranou je správná životospráva a dobrá psychická i fyzická kondice. Podobně jako otužování, ve kterém může hrát roli třeba saunování.

Obranou je i vakcína

Vyhnout se planým neštovicím a jejím občasným komplikacím (infekce měkkých tkání, narušená funkce nervové soustavy, zánět plic atd.) můžete díky očkování vakcínou. Ta vás logicky uchrání ipřed pozdějšími pásovými opary. Stojí lékárně kolem 1500 korun. Pro děti do 12 let stačí jedna, pro děti od 13 let a pro dospělé jsou potřeba dávky dvě.

Očkování má smysl také pro dospělé (komplikace jim hrozí pětadvacetkrát častěji než dětem). Ale zejména pro ženy, které chorobu neprodělaly a chtějí otěhotnět. Díky vakcíně získají protilátky vůči viru, který nemoc vyvolává. Jestliže by je neměly a virem se v určité fázi těhotenství infikovaly, mohlo by to vážně ohrozit zdraví i život jejich budoucího dítěte.

Reklama

Související témata:

Související články

Tea tree pomáhá na opary i vaginální infekce

Každý australský voják měl za druhé světové války ve své lékárničce lahvičku s tea tree olejem. Byl to přírodní, ale velmi účinný, dezinfekční prostředek....

Opary mohou zavinit i oslepnutí

Opary, které vyrážejí na lidských rtech, působí nejen odpudivě, ale přinášejí postiženému i spoustu trápení a bolesti. Zvláště když vodnaté puchýřky začnou...

Výběr článků

Načítám