Hlavní obsah

Rozhoduje se o univerzálním symbolu pro záchranáře

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Vymyslet univerzální symbol pro záchranáře se snaží diplomaté 192 zemí na mezinárodní konferenci, která v úterý skončí v Ženevě. Favoritem je červený krystal, na špici postavený čtverec, jež by měl vyloučit dlouholeté problémy kolem použití tradičního označení pro zdravotníky ve válečných zónách a záchranáře v oblastech neštěstí.

Článek

"Mnoho symbolů znamená, že je nikdo nebude respektovat," uvedl Francois Bugnion z Mezinárodního výboru Červeného kříže (ICRC). Navrhuje k červenému kříži a půlměsíci přiřadit i třetí symbol. Upozornění, že jde o pomoc, jež je neutrální v případném konfliktu a patří jí podle mezinárodního práva plný respekt, musí být podle něj neutrální, aby bylo přijímáno všemi společnostmi a kulturami.

Bugnion měl na mysli především izraelskou záchranářskou společnost Magen David Adom (MDA), jež je činná při odstraňování katastrof po celém světě. MDA používá místo kříže červenou Davidovu hvězdu a není proto členem ICRC. USA na protest proti vyloučení Izraele přestaly před pěti lety platit organizaci příspěvky, což obnáší 30 miliónů dolarů (6,7 mld. Kč).

MDA již dala najevo, že je ochotna - při zahraničních operacích, což znamená i na okupovaných územích Palestiny - Davidovu hvězdu nahradit červeným krystalem.

Část arabských zemí ale třetí symbol, krystal, chápe jako ústupek Izraeli, a tak výsledek dvoudenní konference o Ženevských konvencích není jistý.

Anketa

Souhlasíte se zavedením univerzálního označení?
Ano
83,3 %
Ne
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 395 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám