Hlavní obsah

Trvalá oční čočka měla v Česku premiéru

– SOKOLOV
Právo, Martin Polák

Oční chirurgové z nemocnice v Sokolově jako první v České republice implantovali tento týden pacientovi přímo do oka takzvanou měkkou čočku. V lidském oku může zůstat napořád a člověk se tak obejde bez brýlí či kontaktních čoček. Zákrok, který trvá pouze několik minut, zbaví pacienta krátkozrakosti.

Článek

Čočka je vyrobena ze silikonu a klipsny, které ji zafixují na duhovku, jsou z plexiskla. Pacient za ni zaplatí kolem dvaceti tisíc korun. Podle mluvčí sokolovské nemocnice Hildegarde Bejlkové však pojišťovny čočku nehradí. "Je to zatím nadstandardní výkon," řekla. Zákrok pak přijde asi na tři až čtyři tisíce korun.

Novinka pomůže především lidem, kteří nechtějí nebo nemohou nosit silné brýle a jsou ochotni za operaci zaplatit.

Prvním pacientem, kterému novou čočku v Sokolově implantovali, byl třicetiletý muž z Německa se 14 dioptriemi. "Obrátil se na nás, protože ve svém okolí nenašel pracoviště, které tento zákrok provádí," řekl Studený.

Nová čočka má podle odborníků řadu výhod. "Pacient například nemá na oku žádný steh, hojení je jednodušší a čočka zůstane v oku permanentně," uvedl ve středu novinářům při výkladu nové metody primář sokolovského očního oddělení Pavel Studený, který zákrok prováděl.

Letos v září absolvoval kvůli tomu stáž v Lisabonu. Jak popsal, lékaři čočku vsunou do oka malým řezem o velikosti maximálně tři milimetry. U jiných typů je řez jednou tak velký. "Tím pádem je rehabilitace rychlejší a případné komplikace jsou výrazně nižší," řekl primář. Dodal, že samotná operace trvá pět až deset minut a čočku lze v případě potřeby zpětně vyjmout. "Pacient vidí prakticky druhý den a po měsíci je oko úplně zahojené," poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám