Hlavní obsah

Co přinese úlevu při nachlazení

Právo, Jana Herodková

Rýma a nachlazení dokážou znepříjemnit na pár dní každou zimu. Začínají nenápadně. Osvědčený scénář vypadá asi takto: nejdřív nás začne škrábat v krku, párkrát kýchneme, pak se objeví rýma a ucpaný nos. Výjimkou nejsou ani bolesti hlavy, únava a to vše je často provázeno zvýšenou teplotou.

Článek

"Pokud je naše obranyschopnost v pořádku a jsme odolní, pak nás viry nemohou vážně ohrozit. Na podzim ale dochází souhrou řady faktorů ke zvýšení výskytu viróz. A to se nákaze nevyhnou ani úplně zdraví lidé. Příznaky virového zánětu propuknou naplno za jeden až tři dny po nákaze."

"Většinu dospělých postihne obvykle jednou nebo dvakrát do roka. Malé děti však onemocní častěji, protože ještě nemají vytvořenou dostatečnou imunitu proti tak velkému počtu virů. Jde totiž o víc než 200 různých virů, které mohou vyvolat tyto nepříjemné zdravotní obtíže," uvádí MUDr. Michal Zábrodský z oddělení ORL Fakultní nemocnice v Motole.

Vše záleží na naší imunitě

Základem prevence je podpora odolnosti vůči infekcím. Měli bychom jíst spíše lehkou stravu bohatou na vitamíny, to znamená konzumovat pravidelně ovoce a zeleninu. Potřebujeme totiž dostatek vitamínu C.

Je třeba pít hodně tekutin, pokud možno bez obsahu kofeinu nebo cukru. Nemocní ocení i tradiční recept našich babiček - kuřecí nebo zeleninovou polévku. Odborníci také doporučují vyhýbat se pokud možno stresu, nedostatku spánku a nadměrné konzumaci kofeinu a alkoholu. V době častého výskytu infekcí je lepší nenavštěvovat místa, kde se shromažďuje mnoho lidí. Protože se nákaza šíří nejen kapénkovou infekcí, ale také dotykem rukou, je třeba si často mýt ruce.

Přípravky potíže jenom zmírní

"Velmi důležité je včas použít léky, které nám pomohou zmírnit příznaky onemocnění," dodává doktor Zábrodský.

"Faktem je, že zatím neexistují preparáty, které by dokázaly vyléčit rýmu či nemoci z nachlazení, tedy zasáhnout proti jeho původci. V lékárně však dostaneme přípravky, které alespoň jejich průběh dokážou zmírnit, a učiní tak chorobu snesitelnější. Onemocnění totiž nelze léčbou úplně zastavit, ale je možné potlačit nepříjemné příznaky a přispět k příjemnějšímu uzdravování."

Samozřejmě je žádoucí, abychom zůstali doma v teple a často větrali. Osvědčilo se zvlhčovat vzduch v místnosti odpařovači nebo zvlhčovačem vzduchu, do kterých přidáme eukalyptový olej.

Pomáhá i eukalyptus 

Jeho emulze rozprášená do vzduchu zabíjí stafylokoky. Silice eukalyptu obsahuje antivirový cineol, který je účinný proti virům chřipky typu A a B, a proto se také používá k ozdravení ovzduší. Ničí i další choroboplodné zárodky ve vzduchu a snižuje riziko přenosu infekce kapénkovou nákazou.

Zkusme si dát pár kapek do aromalampy, popřípadě jej nakapejme na ústřední topení, a ucítíme úlevu. Uvolní se nám ucpaný nos, ztlumí kašel a zlepší se i dýchání.

Reklama

Související témata:

Související články

V čem pomáhá mořská voda ve spreji

Mořská voda ve spreji je ve Francii neuvěřitelně populární. To proto, že často pomáhá lidem, které opakované trápí rýma. Ať už infekční, nebo senná. Ale také...

Výběr článků

Načítám