Hlavní obsah

Boj proti ptačí chřipce si vyžádá miliardu dolarů

ŽENEVA

Delegáti první světové konference o ptačí chřipce se ve středu v Ženevě dohodli na koordinovaném akčním plánu boje proti šíření viru. Plán, který si podle odhadů Světové banky (SB) vyžádá náklady kolem miliardy dolarů (téměř 25 miliard korun), bude zahrnovat potírání nemoci u ptáků a přípravu na možnou pandemii viru mezi lidmi. Oznámil to podle agentury AFP generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong-uk.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Jihokorejský šéf organizace prohlásil, že strategie zahrnuje minimalizaci rizika rozšíření infekce u zvířat a na lidi, posílení systémů včasného varování, posílení veterinárních služeb, zlepšení připravenosti jednotlivých zemí na případnou pandemii, rovnoměrnější přístup k antivirotikům a rozšíření výzkumu vakcín pro případ pandemie.

"Toto setkání určilo řadu provázaných akcí, které budou vzápětí rozjety," řekl I Čong-uk. "Na národních úrovních je naléhavá potřeba investic, které budou v následujících třech letech dosahovat potenciálně jedné miliardy dolarů," potvrdil a jako prioritu uvedl nezbytnost zlepšení komunikace s veřejností.

Druhou prioritou má být založení mechanismu dárcovství; mezinárodní dárcovská konference v souvislosti s bojem proti ptačí chřipce se má uskutečnit 17. a 18. ledna v Pekingu.

Odhadovaná miliardová částka však nezahrnuje prostředky na vytváření zásob antivirotik a vakcín proti lidské chřipce, uvedla Fadia Saadahová ze Světové banky. Náklady na vývoj vakcín a posílení produkce antivirotik odhaduje WHO na 500 miliónů dolarů během příštích tří až čtyř let (12,5 miliardy korun).

Asi devadesát procent z miliardy dolarů budou podle ní potřebovat jednotlivé země a zbytek odborné agentury, například právě WHO.

Účastníci ženevské konference tři dny jednali o prostředcích pro kontrolu přenosu viru ptačí chřipky mezi ptáky a rovněž mezi ptáky a lidmi. Také se zabývali tématy, jako je posílení systému zjišťování viru, odškodňování chovatelů vybité drůbeže nebo zvyšování kapacit pro výrobu vakcín a léků.

Odborníky svolala do Ženevy WHO spolu s Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO), Mezinárodním úřadem epizootickým (OIE), který se zabývá výzkumem hromadných nákaz u zvířat a ochranou proti nim, Světovou bankou a veřejnými i soukromými dárci.

Virus H5N1 už zabil 64 lidí v Asii a vynutil si vybití 150 milionů ptáků, převážně drůbeže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám