Hlavní obsah

Vláda je pro objednávání léků přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda souhlasí s tím, aby si mohli lidé objednávat léky poštou, telefonem či přes internet. Zásilkový obchod s volně prodejnými léky má umožnit zákon o léčivech, který ve středu předložili ministři zdravotnictví a zemědělství David Rath a Petr Zgarba. Pro léky na recept si budou muset lidé dál chodit do lékáren.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Vláda chce umožnit prodej léků prostřednictvím pošty, telefónů či internetu.

Článek

Podle návrhu zákona, o jehož schválení informovala mluvčí vlády Lucie Orgoníková, budou lékové krabičky nově značeny také písmem pro nevidomé. Pokud normu schválí i parlament a podepíše ho prezident, medikamenty se budou prodávat pouze v lékárnách, u benzínových stanic a v drogeriích budou ke koupi jen bylinkové čaje, vitaminy a potravinové doplňky.

Navržený zákon stanoví pravidla pro humánní i veterinární léčivé přípravky tak, aby odpovídala systému Evropských společenství a jejich předpisům o regulaci léčivých přípravků.

Česko se má stát plnohodnotným účastníkem regulačního systému EU, činnost českých regulačních institucí bude úzce navazovat na systém EU. Zvýší se tak průhlednost činností státních regulačních institucí a posílí informovanost veřejnosti.

Cílem zákona je zlepšit dostupnost léčivých přípravků, včetně elektronického výdeje, přebírání registrací ze zahraničí a koordinace specifických léčebných programů v zemích EU, zvýšení záruk ochrany zdraví obyvatelstva a zvířat, zvýšení dozoru nad výrobci surovin a snížení rizika přenosu infekčních nemocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám