Hlavní obsah

Elektronická knížka zlepšuje léčbu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanitka záchranné služby v Hradci Králové vyrazila k pacientovi v bezvědomí. Zatímco se proplétala ulicemi, zjistili na dispečinku z mužovy internetové zdravotní knížky, že se jedná o kardiaka. A viděli, jaké léky užívá.

Článek

Když lékař přijel na místo, mohl se snáz, rychleji a přesněji rozhodnout, jak postupovat. "A byl to pro něj i o něco menší stres," zdůrazňuje MUDr. Jiří Mašek, hlavní lékař záchranky Královéhradeckého kraje.

Vedle pacientů s postiženým srdcem nebo cévním systémem hrozí bezvědomí také epileptikům a řadě diabetiků (kvůli příliš nízké, nebo naopak vysoké hladině cukru). Proto údaje o nich, dostupné na internetu, ulehčí lékařům ze záchranky psychicky náročnou práci. A sníží i riziko možných komplikací.

Stejně důležité mohou být také údaje o alergicích a jejich potížích. Řadě alergiků dokážou některé látky, a dokonce léky vyvolat nebezpečný alergický šok. Ten snadno ohrozí jejich život.

Ale i u zdravých lidí, kteří mají nehodu nebo úraz, mohou být pro záchranáře a všechny ošetřující lékaře velice cenné údaje ze zdravotní dokumentace na internetu.

Neznal nutné údaje

Starší pacient, jehož přivezli do Masarykova onkologického ústavu (MOÚ) kvůli zhoubnému nádoru prostaty až z Karlových Varů, si nepamatoval, jestli absolvoval vyšetření, na která se ho lékař ptal. Ale nemohl si vzpomenout ani na jméno svého nového praktického lékaře, aby se mu dalo zavolat. Proto musel absolvovat kolečko potřebných vyšetření. Některá možná zbytečně.

"Pokud by měl svou zdravotní dokumentaci, včetně všech vyšetření, uloženou v systému IZIP, tedy ve zdravotní knížce na internetu, mohli bychom postupovat racionálněji a nemuseli některá vyšetření dublovat," říká MUDr. Pavel Andres, náměstek pro zdravotní péči v MOÚ. "Ušetřili bychom prostředky ze zdravotního pojištění, čas lékařů a nakonec i čas pacienta."

MOÚ vstoupil do systému IZIP už před dvěma roky, protože ho považuje za perspektivní. "Pokud uvidíme všechno, čím pacient prošel, můžeme ho i kvalitněji léčit," zdůrazňuje MUDr. Andres. Efektivita tohoto systému bude podle něj stoupat zároveň s tím, jak se budou plnit zdravotní dokumentace klientů potřebnými údaji. A jak systém začne využívat stále více lékařů i zdravotnických institucí."

Ušetří čas i peníze

To, že si pacienti nepamatují prodělaná očkování, vyšetření a jejich výsledky, je běžné. Stejně jako to, že jejich zdravotní dokumentace bývá neúplná, protože jednotliví lékaři nebo nemocnice neposílají vždy zprávy jejich praktickým lékařům. IZIP je pokus, jak do ní vnést větší pořádek. Tím zkvalitnit léčbu a odbourat zbytečná vyšetření.

Pacienta, kterého chirurg v nemocnici v Kolíně poslal na rentgen, překvapilo, že nemusel čekat na snímek a zprávu lékaře. Jeho praktický lékař si je může prohlédnout v systému IZIP.

Podle ing Tomáše Mládka, výkonného ředitele IZIP, odhadují odborníci, že vedení zdravotní dokumentace na internetu může ušetřit 7-15 % nákladů na zdravotní péči.

Potíže u jiného lékaře

Za MUDr. Liborem Erlebachem z Hostinného přišel pacient z Prahy, který má v Podkrkonoší chalupu. Zapomněl si doma léky na vysoký tlak. Nemohl si vzpomenout na jejich název a už vůbec na jejich sílu. Ale protože měl na internetu zdravotní knížku, byla to otázka několika minut, než se do ní lékař s jeho souhlasem podíval a napsal mu recept.

To ovšem není běžné. Obvyklé je to, že lékař v takových případech pacientovi snadno napíše jiné léky, než nemocný užívá. Pak se lehce stane, že pilulky sníží tlak málo a ten zůstává vyšší. Nebo naopak, pacient má tlak nižší, než je pro něj vhodné. Může se potom cítit ospalý nebo unavený. Také se u něj mohou objevit některé z vedlejších příznaků léků na hypertenzi: bolesti hlavy, závratě, nevolnost, únava, nespavost atd.

Výhodou dokumentace na internetu je to, že ji klient nemůže ztratit ani zapomenout. Řadu údajů, třeba ty o krevním tlaku, o krevních cukrech, nebo o přisátém klíštěti, si do ní může zapsat z počítače z domova. Tento elektronický deník slouží jak jemu, tak i lékaři.

740 000 klientů

Český olympijský výbor chtěl po našich sportovcích, kteří jeli na olympiádu, aby svou zdravotní dokumentaci měli v IZIP. Kdyby je v zahraničí potkaly zdravotní problémy, mohl by jim tam doktor, který se připojí k internetu, snáze a lépe pomoci. Samozřejmě za přispění lékaře naší olympijské výpravy, který by mu navíc přeložil potřebné údaje.

Lékařů a zdravotnických institucí přihlášených do systému IZIP je víc než 7200. Počet lidí, kteří mají svou zdravotní knížku na internetu, přesáhl nedávno 740 000. Do konce tohoto roku se do něj mohou přihlásit pouze klienti VZP. Od Nového roku se tato možnost začne rozšiřovat i o klienty dalších zdravotních pojišťoven.

Založení knížky je bezplatné. Klient k němu musí dát souhlas, stejně jako rozhoduje o tom, kdo do ní smí nahlížet.

SMS kvůli odběru krve 

Pacientovi přišla SMS, aby nezapomněl, že jde zítra na odběry krve a pozítří ke specialistovi. Lékaře zase počítač upozornil na lékařské zprávy, které dostal od kolegů z laboratoří. A také na to, že jednoho z jeho pacientů hospitalizovali v nemocnici. Tyto služby se právě závadějí nebo brzy zavedou. Prostřednictvím systému bude možné vyhodnocovat i chřipkové a jiné epidemie.

Hádky o bezpečnost 

V souvislosti s IZIP se vedly diskuse o tom, že informace z knížky může někdo zneužít. Provozovatelé systému poukazují na to, že jsou zabezpečeny podobně jako bankovní konta. Spolupracují také s Úřadem na ochranu osobních údajů.

Do zdravotní dokumentace se dostane jen lékař, který zná pacientův PIN a heslo. Výjimkou jsou některé základní údaje na emergentní kartě. Do nich mohou bez pacientova souhlasu nahlédnout pracovníci záchranné služby v případě, že je ohrožen jeho život.

"Ze 750 pacientů VZP, kteří ke mně chodí, si nepřála být v IZIP pouze jediná klientka," říká doktor Erlebach z Hostinného. Ve větších městech může být těchto lidí víc. Zatím se zdá, že klienti oceňují na IZIP spíš jeho výhody."

Nejsou sami. Projekt IZIP se probojoval mezi 5 nejlepších eHealth produktů na světě a mezi 12 nejlepších eHealth systémů v Evropě. Zajímal se o něj i v Evropský parlament.

Foto popis| Zdravotní dokumentace na internetu zkvalitňuje a zlevňuje léčbu pacienta. Je přínosem také pro lékaře. A může si ji otevřit i jeho kolega v zahraničí, pokud tam bude klienta ošetřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Pacienti za zdravotní knížky platit nebudou

Do čtrnácti dnů dostanou zdravotní pojišťovny nové zdravotní knížky a začnou je rozesílat svým starším klientům. Pacienti za ně nebudou platit. Ministerstvo...

Výběr článků

Načítám