Hlavní obsah

Za sny o ideální váze platíme zdravím

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Snad každá žena sní o tom, že jednou bude tak štíhlá, že se bude podobat modelkám z módních časopisů či dívkám soutěžícím o titul Miss. U většiny žen toto přání zůstane jen na úrovni jakéhosi ideálu. Některé z nich ale tuto myšlenku dotáhnou do vítězného konce.

Článek

Mnohdy je to ale vítězství Pyrrhovo. Na oltář vítězství položily i vlastní zdraví. Štíhlost se stala jediným cílem jejich snažení. K jeho dosažení jsou ochotny přinést jakoukoliv oběť, a je určitým paradoxem, že se pak samy stanou obětí závažného onemocnění - anorexie. I když zhubnou dostatečně, nejsou už schopny samy přestat a žádný úbytek hmotnosti jim nestačí.

Dlouho odmítají pomoc

Dívky často své onemocnění dlouho popírají a odmítají pomoc okolí. Teprve tehdy, když jim problémy začnou přerůstat přes hlavu, ji vyhledají. Obvykle se problémy nahromadí. Mohou se objevit potíže psychologické, tělesné nebo sociální, pracovní či výchovné. S jejich léčbou je třeba začít co nejdříve.

"Nedorozumění, zvláště v rodině, může způsobit také fakt, že pochopit anorexii je pro normální lidi skoro nemožné. Rodiče často nevěří tomu, že jídlo nebo nárůst hmotnosti mohou vyvolat tak silné emoce. Vědí, že hladovění přináší fyzickou bolest, stres i utrpení, a to normální člověk přece jen špatně snáší," uvedla docentka Hana Papežová z Centra pro poruchy příjmu potravy Psychiatrické kliniky v Praze.

"Těžkým oříškem pro ně bývá situace, když je nemocný teenager. Na jedné straně je třeba nechat ho dospět k samostatnosti a současně mu s anorexií musíme pomáhat bojovat," doplnila

Onemocnění ničí rodinu

Soužití s nemocným člověkem je velmi těžké. Okolí se zdá chování anorektiků nepřiměřené, sobecké a provokativní. Teprve odborník jim je vysvětlí a upozorní na to, že je to projev neštěstí a stresu.

Hlavně rodiče se ale trápí představou, že něco udělali špatně. Pravda je jiná, onemocnění sice vzniká na základě mnoha faktorů, v žádném případě ale není známkou toho, že udělali ve výchově něco špatně a není projevem zlomyslnosti, paličatosti či rozmaru. Anorexii se nelze lehce vymanit a nejde ji ani pod žádnou pohrůžkou zakázat.

Kde hledat pomoc

Hladovění nezůstává bez důsledků, brzy se objeví zdravotní problémy, které potřebují diagnostiku a léčbu odborníka. Jakmile nám začne být situace podezřelá, poradíme se s praktickým lékařem. Většinou bývá nutná intenzívní lékařská, psychiatrická i psychologická pomoc.

Někdy se jí mají zúčastnit, zvláště u mladších dívek, i rodinní příslušníci. Anorexie vede i k pocitu osamění a izolace, a to situaci ještě více zhoršuje. Často proto pomáhá i kontakt se stejně postiženými lidmi.

Léčba trvá léta

"Zcela nereálné je očekávání, že nemoc zmizí během několika měsíců, bývají to spíše léta. Jak se onemocnění bude vyvíjet dál, se dá předpovědět až po uplynutí pěti let," uvedla Papežová

"Po této době se asi polovina uzdraví, 30 procent zůstane vážně poznamenáno a 20 procent si udrží podváhu a poruchy menstruace. Pokud se léčení zahájí včas, jsou šance lepší a uzdravení kvalitnější," doplnila

"Nikdy není zcela vyhráno. Nemoc se může znovu objevit, stačí stres nebo snížení váhy způsobí jiné důvody. Důležité však je, aby pacientka a rodina o takové možnosti věděly, pak se dá včas zastavit," uzavřela Papežová.

Anketa

Hlídáte si svou linii?
Ano
75,9 %
Ne
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2249 čtenářů.

Reklama

Související články

Nezdravé hubnutí může zabíjet

Anorexií nebo bulimií trpí v České republice tři procenta dívek. Ve snaze být co nejštíhlejší nejí nebo snědí velké množství a pak ho okamžitě vyvrátí. Nejsou...

Výběr článků

Načítám