Hlavní obsah

Na lupénku i atopický ekzém krém z konopí

Právo, Petr Veselý

Česká kosmetika, která obsahuje olej z konopí získaný speciální technologií, pomáhá zlepšovat stav většiny pacientů s atopickým ekzémem a lupénkou. Tuto zkušenost udělal u nemocných přední český dermatolog docent Karel Ettler z Hradce Králové.

Článek

Potvrdil nám ji i Stašek Ulenfeld ze Společnosti psoriatiků a atopických ekzematiků. Masti a krémy s konopným olejem (extrahovaným pomocí zkapalněného plynu) a také s dalšími látkami přírodního původu vysušenou pleť dobře promašťují a zvláčňují. Nenasycené mastné kyseliny, které olej obsahuje, podle všeho zklidňují i zánět, jenž tyto kožní choroby obvykle doprovází.

Zbavili se hormonů

Nejrůznější masti a klasické léky, které Květa Štěrbová dávala své čtyřleté dceři Barunce na atopický ekzém, pomáhaly jen na chvíli. Občas se její problémy zhoršily tak, že dcera skončila na kortikosteroidech, tedy mastech s hormony. "Bylo to jako na houpačce - chvíli líp, chvíli hůř -a hlavně pořád dokola," říká žena, které má podobné potíže s kůží jako její dcera.

Na krém z konopí ji upozornila kamarádka. Květa Štěrbová konzultovala jeho užívání s výrobcem i se svou dermatoložkou. Od té doby, co ho začala používat, je stav ekzému výrazně lepší. U ní i u dcery. Ta se navíc podstatně méně škrábe. Ale co Květa Štěrbová považuje za nejdůležitější, už rok nevědí, co to jsou kortikosteroidy. Krém je navíc přírodní povahy a nemá žádné vedlejší účinky. Zklidňuje ekzém i tehdy, když má sklon se zhoršit v důsledku viróz, stresů nebo sezónních změn počasí.

Rány, popáleniny i bércové vředy

Přípravky s konopným olejem extrahovaným kapalným plynem s úspěchem používají v nemocnici v Opočně. "Rány se po nich hojí rychleji a s menšími komplikacemi včetně jizev," říká MUDr. Helena Kašparová z chirurgického oddělení.

"Osvědčují se nám také u pacientů s bércovými vředy. Přibližně 75 procentům z nich pomůžou v tom, aby se jim vřed zacelil. I když u řady z nich je to jen na určitou dobu, pokud se nepodaří odstranit cévní poruchu, která vřed obvykle způsobí. Ale i tak je to pro ně užitečná pomoc." Nejlepší efekty zaznamenala doktorka Kašparová u popálenin. "Někdy je to až překvapující. Hojí se nám před očima s minimem komplikací," říká.

Byla na dně

Janu Hofbauerovou poslal těžký atopický ekzém psychicky na dno. Když jí třeba maminka strhávala ráno prostěradlo z mokvajících zad, byla zoufalá. Měla problém cokoli dělat, protože ji bolel každý pohyb rozpraskané kůže. Dělalo jí vážné potíže i to, aby na sebe cokoliv oblékla. Všechno ji škrtilo, svědilo a bolelo. Když ráno seděla na posteli, deptala ji představa, že někam bude muset jít nebo něco dělat. Nechápala, proč takhle dopadla její dosavadní léčba.

Mast s olejem z konopí jí přinesl tatínkův známý. Ekzém se po ní začal rychle zlepšovat. Jana se brzy dala dohromady i psychicky. Začala se stavět ke svým problémům daleko aktivněji. Dnes ví, jak moc ovlivňují emoce stav choroby. Konopnému oleji a větší psychické pohodě vděčí asi nejvíc za to, že má s ekzémem jen minimální problémy. Kvalitní mast s konopím propaguje a pomáhá ji prodávat. Těší ji, když zlepší kožní nemoc i jiným lidem.

Není olej jako olej

Je však třeba zdůraznit, že není olej jako olej. Léčebné efekty popsané v tomto článku dosáhli pacienti s mastmi a krémy s konopným olejem získaným extrakcí pomocí zkapalněného plynu. Tyto přípravky neobsahují bílkoviny a balastní látky jako konopné oleje lisované zastudena. Nemusí používat chemické stabilizátory nebo jiné chemikálie.

Konopný olej je v nich navíc kombinován s látkami, které doporučují dermatologové, a nikoliv odborníci na kosmetiku. Je pravda, že třeba atopický ekzém se po nich může malému počtu lidí na chvíli zhoršit (obvykle na pár hodin, výjimečně několik dní). Je to signál, že se rozbíhá hojení. Jinak pokud nepomohou, tak neublíží. Což se nedá říct o všech mastech nebo krémech s konopným olejem.

Je potřeba zdůraznit, že není vhodné, aby pacient kombinoval tento druh kosmetiky s kortikosteroidy, pokud je právě teď užívá.

Zbytečné obavy z halucinací

Spousta lidí spojuje konopí s marihuanou a látkou THC, která působí halucinogenně. Jenže není konopí jako konopí. Konopný olej pro kosmetické nebo zdravotní účely se vyrábí z technického konopí, které obsahuje jen zanedbatelné množství THC a pro výrobu drog se naprosto nehodí.

Proto jsou obavy lidí, že budou mít po masti s konopným olejem halucinace, bezpředmětné. Odborníkům připadají tyto obavy spíš komické.

Reklama

Související články

Atopický ekzém vyžaduje každodenní péči

Sklon k tomuto onemocnění se dědí z generace na generaci. Genetika však neovlivňuje pouze atopický ekzém, který trápí dítě. Současně s náchylností k ekzému...

Výběr článků

Načítám