Hlavní obsah

Klimakterium dá ženám zabrat

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé období života nám přináší něco jiného. Mládí je plné energie a rozletu, střední věk přináší určité usazení a výchovu dětí. Přechod je zase ve znamení jejich odchodu a změny v činnosti hormonů. Nikdo se tomuto běhu času nemůže vyhnout.

Článek

Ženy většinou nesou přechod těžce. Mají pocit, že přestávají být atraktivní, sledují každou vrásku, která se objeví na obličeji či ve výstřihu, a probírají své zdravotní potíže. V této době se také často osamostatňují děti a odcházejí z domova. A tak rodiče, kteří časem zapomněli na sebe, své potřeby a všechny síly věnovali pouze rodině a hlavně dětem, mají najednou dost času, se kterým nevědí, jak naložit.

Většinou totiž opustili své koníčky a zájmy. Někdy mají dokonce pocit, že v životě o něco přišli, že jim něco uniklo a že se jejich šance zažít ještě něco úžasného pomalu uzavírají. Mnohdy si už ani nerozumějí s partnerem, a tak se za každou cenu snaží něco změnit či ještě něco ze života urvat. Odborníci tomuto stavu říkají syndrom zavírajících se dveří. A za této situace, obvykle mezi 49. až 53. rokem, se postupně utlumuje činnost vaječníků a nastupuje přechod.

Když ubývá estrogenů

V přechodu začíná být estrogenu nedostatek, a to je příčinou akutních obtíží. Mají charakter změn psychických, např. náladovost, podrážděnost, ztráta sebedůvěry, úzkost či nejistota. Psychické napětí může vést k přejídání, projevujícímu se zvýšením již stejně narůstající hmotnosti. Často dochází k začarovanému kruhu, kdy žena svoji narůstající váhu řeší další konzumací jídla.

"Potíže způsobují také změny fyzické. Patří k nim návaly horka, pocení, nevolnost, časté zrudnutí, nespavost a únava. Všechny tyto potíže způsobují ženám problémy jak na pracovišti, tak i v osobním životě. Návaly horka, pocení a rudnutí jsou zvláště při úředním jednání velmi nevítané. Nespavost a únava zase poznamenají výkonnost," uvádí MUDr. Mirka Jonášová ze soukromé gynekologické a sexuologické ordinace v Praze.

Chybějí i androgeny

Nejsou to však pouze estrogeny, která způsobují obtíže, chybějí totiž také angrogeny. To jsou sice mužské pohlavní hormony, ale ve vaječnících se tvoří také. Ovlivňují potřebu sexu. Když je jejich hladina nízká, pak je následkem nižší vzrušivost a sexuální fantazie, libido i vlastní prožitek z milování. A klasická léčba klimakteria estrogeny tyto problémy nevyřeší.

S potížemi, které přechod přináší, se mohou objevit komplikace v partnerském soužití a hlavně v sexu. Většina lékařů ale této potřebě žen nevěnuje takovou pozornost, jakou by zasluhovala. Vycházejí z toho, že přece má již svá léta, a soustředí se pouze na doplnění estrogenů, které jsou původci zdravotních potíží. Tím sice pacientku zbaví návalů a částečně i psychických potíží, ale bude jí chybět touha po milování.

"Lékař by proto měl vycházet z požadavků ženy, která tuto situaci může vnímat různě. Ale hlavně by se měl zajímat i o její sexuální život, protože mnohé ženy se o sexu stydí mluvit a nevědí, že se na jejich nezájmu o tuto stránku života podílí i nedostatek androgenů. Výzkumné práce uvádějí, že nespokojenost se svým sexuálním životem pociťuje 27 % žen v tomto věku. Hormonální léčba ženám umožní vést plnohodnotný život. I ona má sice svá rizika, ale pokud lékař pacientku pravidelně sleduje a dodržují se všechna opatření, pak výhody vysoce převažují nad možnými riziky. Nezbytné ale je důkladně se každou ženou zabývat a terapii "šít na míru," dodává dr. Jonášová.

Co ještě může způsobit nedostatek estrogenu:
oslabení močového i pohlavního ústrojí - pálení, svědění v pochvě, pocit suchosti, někdy až bolestivost při styku, únik moči;
suchost, ztenčení a lomivost postihne také kůži, vlasy, nehty;
suchost, ztenčení a atrofie zasáhnou také sliznice - oka, úst a trávicího systému;
kornatění tepen - dochází k nim hlavně díky změnám v hladinách vzájemného poměru tuků a cholesterolu;
dochází k osteoporóze.
Možnosti hormonální léčby:
estrogenní - je pro ženy, které jsou po odstranění dělohy nebo mají zavedeno nitroděložní tělísko či užívají gestageny v jiné podobě;
nejčastějším typem terapie je estrogen-gestagenní kombinace. Gestagen chrání dělohu před účinky estrogenů, to je před růstem děložní sliznice;
selektivní regulátory tkáňové estrogenní aktivity. Jde o látku, která má tři účinky. Jedná se o účinek jak estrogenní (pouze v tkáních, kde je to potřeba, a naopak ho nemají tam, kde to škodí, např. v prsu), tak i gestagenní a také jako jediné mají i účinek androgenní, který přináší větší chuť do života a zvýšení libida.

Reklama

Související témata:

Související články

Názory na zvládnutí klimakteria se různí

Na návaly horka, na nespavost, na deprese a na další příznaky klimakteria je nejlepší hormonální substituční terapie (HST), říkají jedni. Nejlepší jsou...

Výběr článků

Načítám