Hlavní obsah

Léčení bez skalpelu a prášků

Právo, Jana Herodková

Většinou si přejeme, aby naše zdravotní obtíže ustoupily, aniž bychom museli podstoupit operaci, nechat si aplikovat injekce nebo stále užívat tablety. U některých onemocnění se tomu ale můžeme vyhnout. Stačí, když podstoupíme terapii rázovou vlnou.

Článek

Terapie rázovou vlnou se používá při léčení chorob pohybového aparátu a její účinnost je kolem 95 %. Přístroj předá velkou energii rázové vlny do nemocných tkání. Vzniklé oxidy dusíku zlepší jejich prokrvení, rozšíří cévy a pomáhají při tvorbě nových kapilár.

Současně se tvoří substance P, která účinkuje proti bolesti a má růstový efekt. Zvýší se také látková výměna a tkáně se lépe hojí. Ztlumí se tvorba zánětlivých enzymů v tkáních, a proto rázová vlna působí jak proti zánětu, tak proti bolesti. Aktivuje se i buněčná obrana těla, stejně jako nervová vlákna, která spouští bolest. Důsledek je rozpouštění vápenatých usazenin v tkáni a její trvalé vyhojení.

Co se nejčastěji léčí

Nejčastější se používá k léčbě takzvaného tenisového lokte. Zkušenosti z chirurgického pracoviště v Říčanech potvrzují i zahraniční statistiky. Uvádějí, že úspěšnost léčení je kolem 85 %. U těchto pacientů došlo k úplnému vyhojení. Sedm procent hlásilo výrazný ústup obtíží a bolestí a pouze u 8 % pacientů byl efekt malý nebo žádný.

"Často se nám stává, že pacienti jsou více informováni o léčbě rázovou vlnou než jejich ošetřující lékař. To je také důvod, proč se u nás objevují nemocní, kteří absolvovali spoustu obstřiků, rehabilitací, léčili se pro bolesti či dokonce jim postižený kloub operovali. Když jsou ale loket či pata mnohokrát ošetřeny kortikoidy nebo poškozeny rentgenovým zářením, hůře reagují na léčbu, nebo je nutné více aplikací a léčba musí být intenzívnější.

Další velmi častou diagnózou, se kterou pacienti navštěvují naši ordinaci, je patní ostruha. Úspěšnost léčení je kolem 95 %. To znamená, že téměř každému pacientovi se uleví a většina je vyléčená. Úspěšně léčíme i syndrom bolestivého ramene a rotátorové manžety. Zde je úspěšnost léčby kolem 93 %, u zánětu Achillovy šlachy kolem 90 %," vysvětluje MUDr. Dalibor Zeman z chirurgické ambulance v Říčanech.

Úspěchy slaví i u vrcholových sportovců

V cizině se rázová vlna hodně používá v reumatologii, ortopedii, úrazové chirurgii a zabývají se jí i specialisté na akupunkturu. Výrazné úspěchy slaví ve sportovní medicíně. Využívají ji hlavně vrcholoví sportovci na tenisových turnajích ATP. Mezi hráči je pro svou účinnost a rychlý výsledek značně populární. Používá se často také u fotbalistů, lyžařů, hokejistů. Chronicky bolavá třísla si tak léčil i Jaromír Jágr. Je ale vhodná nejen pro profesionální, ale i amatérské sportovce.

"Nyní je největší novinkou uplatnění rázové vlny při léčení bolesti v oblasti akupunkturních bodů a využívá se také pro působení na trigger pointy, to jsou spoušťové body bolesti. Pomocí těchto bodů se proto léčí opakující se bolesti lumbální páteře, lumboischiadický syndrom, stavy po zlomeninách kostrče, bolesti ramen, blokády krční páteře, ramen a krku, bolestivá kolena, bolesti hlavy, migrény, závratě.

Léčení nejen značně potlačuje chronickou bolest, ale podstatně odstraňuje omezení při práci, sportování a v každodenním životě. Pacienti ji dobře snášejí a má jen nepatrné vedlejší účinky. Výsledek terapie je trvalý a hlavně se předejde chirurgickému zákroku. Je jen škoda, že v Česku jsou zatím jen dvě pracoviště, která se touto terapií zabývají, a to Fakultní nemocnice v Motole a naše chirurgická ambulance v Říčanech," dodává doktor Zeman.

Výhody léčby:
velká účinnost
léčba je ambulantní, pro pacienta neznamená žádné větší omezení
není nutný chirurgický zákrok ani anestézie
výsledek je rychlý a trvalý
není nutné používat ani léky proti bolesti, antirevmatika ani místní preparáty (gely, krémy, obstřiky s kortikoidy ) Tato terapie nemá žádné nežádoucí účinky. Mohou vzniknout pouze drobné modřiny v místě působení. Nesmějí ji však podstoupit pacienti s nádorovým onemocněním v aktivním stadiu, u těhotných žen se nemá aplikovat v blízkosti plodu, např. na tříslo.
Kdy zákrok oceníme:
záněty a kalcifikace ramene
úponové bolesti šlach, např. tenisový loket
patní ostruha
bolestivé tříslo
roztržení svalů, zánět Achillovy šlachy a jiných velkých šlach
špatně se hojící zlomenina a pakloub
obtíže, které mají původ v páteři
počínající stadia artrózy I. a II. stupně
po artroskopických operacích
Při vbočeném halluxu, kladívkových prstech, zarostlých nehtech.

Reklama

Související témata:

Související články

Rázovou vlnou nejen na tenisový loket

Člověk nemusí být zrovna reprezentant v tenisu, aby si mohl stěžovat na obtíže, které mu přináší tenisový loket. Potíže jsou dlouhodobé a bolestivé. Podobně...

Výběr článků

Načítám