Hlavní obsah

Když začnou léčit jenom ruce

Právo, Petr Veselý

Na reiki mě upozornili lékaři. Posílali k Michalu Kronovetrovi z Čerčan pacienty i své známé, se kterými si nevěděli rady. Řadě z nich pomohl. Není šaman ani léčitel. Je mistr reiki.

Článek

Tato netradiční terapie vychází z podobných principů energetických drah jako třeba akupunktura nebo cvičení tchaj ťi. Snaží se harmonizovat tok energie v těle. Nevyužívá k tomu jehly, akupunkturní body nebo neobvyklé cviky, ale pouze dlaně, které je nutné přiložit předepsaným způsobem na určitá místa na těle.

"Reiki neléčí, pouze pomáhá tělu, aby si pomohlo samo," říká Michal Kronovetr. Není ničím mystickým, jak by se mohlo někomu zdát. Naopak je velice jednoduché. Může se ho naučit prakticky každý člověk, který se ho naučit chce. Musí absolvovat seminář a rituál zasvěcení."

Lékaři nevěřícně kroutili hlavami

Mozková mrtvice udeřila jako blesk. Obchodník s ojetými automobily bezmocně ležel v pražské nemocnici Na Homolce. Ochrnul na pravou polovinu těla. Také trpěl poruchami paměti, řeči, sluchu a zraku. Lékaři mu nedávali moc naději na zlepšení. Jeho ženě přiznávali, že to s ním vypadá špatně. Bylo mu čtyřicet tři let.

Jeho žena, zdravotní sestra, rychle pochopila, že klasická medicína, která jejímu muži zachránila život, už pro něj v tuto chvíli asi víc neudělá. Hledala proto pomoc, kde mohla. Michal Kronovetr chodil ošetřovat jejího muže do nemocnice tak často, jak to jen stíhal. Lékaři s metodou přikládání rukou souhlasili.

Po šesti nedělích odešel muž po svých. Žena ho sice musela podpírat, ale jinak šel sám. Na oči stále neviděl dobře, ovšem viděl lépe. Lékaři kroutili nevěřícně hlavami. Takové zlepšení během šesti neděl je něco opravdu hodně neobvyklého.

Určitě to však nebyla idylka. "V manželovi vyvolával jeho stav apatii, otupělost a rezignaci," říká zdravotní sestra. "Po reiki vždycky viditelně ožil. Byl čilejší a měl zájem o své okolí. Michalova péče o něj mi pomohla i v tom, že se o muže na chvíli staral někdo jiný než já."

Michal Kronovetr zkoušel s mužem také cvičit a snažil se ovlivnit i to, aby se ke svým potížím stavěl aktivněji. Zdravotní sestra se nechala zasvětit do reiki. Muže pak mohla ošetřovat sama. Podobně jako šrámy a boule celé rodiny. Zprvu byla k této metodě hodně skeptická. Dnes se pro ni stala něčím jako dalším členem rodiny.

Pomáhá sobě i koním

Dvaašedesátiletý Petr Hanuš má zvláštní práci. Cvičí koně pro film. Život mu ztrpčuje to, že má jen jednu ledvinu. Často se cítí unavený a skleslý. K Michalu Kronovetrovi z vedlejší vesnice sotva došel, i když to k němu má dolů z kopečka. Po ošetření reiki vyšlápl kopec zpátky bez velkých problémů a cítil se nepochopitelně svěží.

Reiki se naučil spolu se svou ženou. Mírní mu potíže způsobené chybějící ledvinou. Ale také jim prý pomáhá na bolesti zad, hlavy nebo tehdy, když se ozvou staré úrazy. Příbuzný, který k nim přijel na návštěvu a nedokázal kvůli hexenšusu vylézt z auta, se nestačil divit, když po ošetření bez problému nastoupil do vozu. Petr Hanuš však používá reiki hlavně tehdy, když mají potíže jeho koně. Jednoho z nich trápil například zánět v noze. Nemohl na silně oteklou nohu ani došlápnout. Injekce veterináře nezabíraly, Tak zkusili se ženou reiki. "Dopadlo to neuvěřitelně." říká. "Za půl hodiny chodil kůň normálně po dvoře," dodává.

Ani zázrak, ani podvod

Když si můj desetiletý syn Ondřej stěžuje, že ho bolí v krku, nebo začne posmrkávat, přiloží mu žena ruce do míst pod krkem. Tak na dvacet minut. Synovy potíže ve většině případů zmizí.

Někteří lékaři vidí v reiki:
čistou sugesci
metodu typu - věř a víra tvá tě uzdraví
jiní si myslí, že pozitivní vliv na člověka může mít samotný dotyk
podobně jako zájem terapeuta, jeho chápající a vlídný přístup. Reiki je možné hanět, zpochybňovat i vynášet do nebes. Ale také ho je možné využívat. V tom je nepochybně jeden z půvabů současné doby.

Neuvěřitelně zvládala léčbu rakoviny

Pacientky na onkologii se na fyzioterapeutku dívaly jako na něco exotického. Po ozařování nemívala zarudlou spálenou kůži, která nepříjemně svědí a pobolívá. Po chemoterapii netrpěla nevolnostmi a nezvracela. Dokonce jezdila do nemocnice sama autem. A netrpěla ani na mykózy. Prostě zvládala drsnou onkologickou léčbu neuvěřitelně dobře.

Lékaři nechápali ani to, jak se mohl pěticentimetrový nádor v prsu zmenšit těsně před operací na polovinu. Fyzioterapeutka jim neřekla, že chodí na reiki.

"Dodalo mi především duchovní sílu, což je pro mě podstatné, protože jsem věřící," říká. "I když určitě pomáhá také to, že k vám lidé, jako jsou Michal Kronovetr a jeho žena Ivana, mají osobní vztah. Zajímají se o vás. Snaží se vám nezištně pomoct. To mi u lékařů často chybí."

Jiná z klientek Michala Kronovetra, které lékaři léčili rakovinu dělohy, mi řekla: "Reiki mi dodávalo sílu, abych zvládala náročnou onkologickou léčbu. S ošetřením však bylo potřeba začít nejpozději v pět odpoledne. Když mě někdo ošetřoval později, byla jsem večer příliš čilá. Tělo by sice spalo, ale hlava a příjemné emoce nebyly k zastavení. Měla jsem pak problémy s usínáním." Reiki by jako podporu při onkologické léčbě doporučila snad každému.

Nevědecká metoda

Lékaři se na reiki dívají jako na nevědeckou léčbu. Mistři reiki naopak klasickou medicínu a léky zavrhovat nesmějí. Reiki nenahrazuje lékařskou péči, jenom ji doplňuje. Vychází z toho, že klient po určité době sám zjistí, co mu pomáhá a co ne.

Není určené jen nemocným, ale i lidem zdravým. Pomáhá jim v tom, aby se lépe cítili, byli výkonnější a odolnější. Vůči virózám i stresům. "Nepůsobí jen na imunitní systém, působí na člověka," říká Michal Kronovetr. "Na jeho tělo i psychiku. Řadu lidí změní také mentálně. Mají pak méně konfliktů nebo hádek a jsou celkově vyrovnanější."

"Podmínkou reiki je, že klient musí o pomoc požádat," říká Michal Kronovetr. "A musí se chtít uzdravit. Lidem, kteří potřebují být nemocní, protože je nikdo nemá rád, nebo si nikdo nevšiml, že uklidili, vypleli záhonky případně spravili auto, se pomáhá dost špatně." Aktivní postoj k nemoci je podle něj rozhodující.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám