Hlavní obsah

Mléko je skvělý krášlicí prostředek

Právo, jat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou ze surovin, které lidová kosmetika využívala odpradávna, je mléko. I když dnes bývají koupelny přeplněné nejrůznějšími moderními přípravky, čas od času neuškodí se k němu vrátit. Především pokud pleť negativně reaguje na vonné látky i různé konzervační a stabilizační přísady.

Článek

Kávová smetana je výborná na večerní odličování. Navlhčený tampón lehce odstraní make-up i nečistoty, tvář potom stačí opláchnout vlažnou vodou a dočistit vodou pleťovou. Otoky očních víček a váčky pod očima úspěšně likviduje obklad ze studeného mléka.

Na šíji účinně působí zábal připravený z trochy tvarohu a mléka. Dobře roztíratelnou směs naneseme na gázu, přiložíme na krk a převážeme igelitem. Doba působení by měla být alespoň půl hodiny. Při pravidelné aplikaci každý týden se tak dá značně oddálit vznik vrásek, které se v této partii objevují dříve než kdekoli jinde.

Lázeň i maska

Po lázni s přídavkem mléka (jeden litr na vanu, použít lze v odpovídajícím množství i mléko sušené) kůže zvláční a tělo už není třeba ošetřovat pleťovým mlékem. Osprchování po koupeli je však nutné.

Po návratu z prostředí, kde byla pokožka vystavena chladu a větru, se osvědčuje maska ze 2 lžic tvarohu, 1 lžíce podmáslí nebo biokysu a 1 lžíce čerstvé šťávy ze salátové okurky. Třeba po víkendové turistické túře, kdy už počasí není právě nejlepší, takové ošetření pleti náramně prospěje.

Zralá suchá pleť ve tváři i v dekoltu přímo ožije, když ji občas na dvacet minut natřeme vlažným čerstvým máslem. Přebytečnou mastnotu pak stačí jen otřít papírovým ubrouskem. Tento postup je vhodný i pro zjemnění drsných míst na loktech a kolenou.

Pro mastné vlasy

Mléčné produkty pomáhají rovněž vlasům. Do mastných doporučovala stará lidová kosmetika důkladně vmasírovat kefír. Hlavu je potom nutné zabalit na půl hodiny do ručníku, pak použít šampón určený pro mastné vlasy a na závěrečné opláchnutí okyselenou vodu.

Na přesušené vlasy je zase dobrý obklad z majonézy a bílého jogurtu ve stejném poměru. Množství se řídí podle toho, jak jsou kadeře bohaté a dlouhé. Směs má působit pod neprodyšným obalem půl hodiny, pak se samozřejmě musejí vlasy umýt.

Ruce zregeneruje maska připravená smísením kousku rozmačkaného banánu, tvarohu, smetany a žloutku. Už za třicet minut bude i pokožka poškozená vnějšími vlivy opět hladká a hebká.

Reklama

Související články

Mléko je nepostradatelné

Správná výživa patří mezi rozhodující faktory, kterými můžeme ovlivnit zdravý vývoj dítěte a jeho zdravotní stav v dospělosti. Podle výzkumných studií...

Výběr článků

Načítám