Hlavní obsah

Zelený čaj může chránit před Alzheimerovou nemocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Složka zeleného čaje, o níž vědci předpokládají, že by mohla být účinná proti rakovině, možná také dokáže chránit mozek před Alzheimerovou chorobou. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnili američtí vědci v časopise Journal of Neuroscience.

Článek

Vědci z Jihofloridské univerzity injekčně vpravili myším antioxidant ze zeleného čaje s označením epigallocatechin-3- gallate (EGCG) a zjistili, že snižuje produkci proteinu beta- amyloidu, který tvoří plaky ucpávající mozek nemocných Alzheimerovou chorobou.

Několikaměsíční aplikace injekcí zredukovala tvorbu plaků až o 54 procent, uvádějí vědci. Myši, na nichž vědci pokus prováděli, byly geneticky upraveny tak, aby se u nich vyvinula nemoc podobná Alzheimerově chorobě.

Pít obyčejný zelený čaj by ke stejnému snížení tvorby plaků nevedlo, protože ostatní složky zeleného čaje, zdá se, blokují přínos EGCG, uvádějí vědci. Pomáhat by ale mohly tablety obsahující EGCG a vědci se také snaží vyvinout čaj s vysokou koncentrací této látky, který by mohl být účinný.

Nemoc, kterou ve středu připomíná Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, je degenerativní onemocnění, které způsobuje prudký úbytek mozkových buněk. Projevuje se výpadky paměti, blouděním v čase i prostoru a poruchami řeči a hybnosti. Zatím dostupné léky mohou postup choroby zpomalit, ale ne zastavit. Na světě jí trpí milióny lidí, v České republice je s Alzheimerovou chorobou asi 80 000 pacientů.

Reklama

Související články

Testy čichu odhalují Alzheimerovu nemoc

Test čichových schopností dokáže odhalit sklon stárnoucího člověka k demenci, tedy k Alzheimerově chorobě. A to už v raném stadiu. Zjistil to tým vědců...

Výběr článků

Načítám