Hlavní obsah

Zápach z úst postihuje čtvrtinu populace

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zápach z úst běžně postihuje čtvrtinu populace a příležitostně dokonce většinu dospělých. Není přitom rozdíl ve výskytu mezi muži a ženami. "Frekvence zápachu stoupá s věkem," řekla Právu ve čtvrtek profesorka Martina Kukletová ze Stomatologické kliniky Fakultní nemocnice U sv. Anny v Brně.

Článek

"Příčin je několik: tabák, alkohol, některé potraviny, například česnek, cibule, koření, ale i špatná hygiena, nečisté zubní náhrady, hnisavé procesy, dýchání ústy, hladovění, dlouhé mluvení, podávání některých léků," uvedla profesorka.

Hlavním zdrojem zápachu z úst jsou mikroby, které pokrývají sliznice a zejména se usazují na jazyku. Proto by se jazyk měl také pravidelně čistit. Ve většině případů může zápach odstranit škrabka na jazyk a speciální zubní kartáček. Ten dokáže odstranit až 75 procent usazeného biofilmu na jazyku.

Prezident Stomatologické komory doktor Jiří Pekárek soudí, že péče o chrup se v ČR v posledních letech zlepšila. "Dosahujeme solidního průměru Evropské unie."

V říjnu se bude konat takzvaný měsíc zdravých zubů. V jeho průběhu může každý přijít do zubní ordinace a nechat se bezplatně vyšetřit. Dozví se i informace o správném čištění zubů a významu prevence.

Anketa

Používáte škrabku na jazyk?
Ano
21 %
Ne
79 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám