Hlavní obsah

Pivo může být vhodná součást diety

Právo, Petr Veselý

Čaj a rohlík. Tak si většina z nás představuje dietu, kterou nám doporučí dietní sestra. Případně očekáváme nemastná neslaná jídla, na nichž si rozhodně nepochutnáme. Představa, že by součástí mnohem pestřejší a lákavější diety mohlo být i pivo, bude většině lidí připadat trochu přitažená za vlasy. Mnozí ji dokonce budou považovat za provokaci nebo lobbování pivovarů.

Článek

Ale je to jinak. Za falešný mýtus můžeme označit představu o dietě, která není k jídlu a zajistí pouze to, abychom nezemřeli hlady. Dobrá dieta nemá být nic tak drastického. Naopak, má být co nejpestřejší, aby nám dodala všechny potřebné látky a zlepšovala tím stav naší choroby. Musí samozřejmě respektovat omezení, která vyplývají z našich zdravotních potíží. Těžko nám však tyto látky dodá, když předepsaná jídla nesníme, protože nám nebudou chutnat, případně nám budou připadat nepoživatelná. Pacient by se měl cítit co nejméně ochuzený o svou oblíbenou nedietní stravu.

"Při mnoha dietách a dlouhodobých dietních režimech můžeme například pivo považovat za možnou a mnohdy výhodnou složku jídelníčku," řekla na tiskové konferenci v Praze Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy, členka České gastroenterologické společnosti a řady dalších odborných společností. "Myslím tím samozřejmě maximálně desítku, navíc v přiměřené dávce."

Zvyšuje chuť k jídlu

Důvodů, proč může být rozumné pití piva před jídlem nebo k jídlu prospěšné, uvedla Tamara Starnovská hned několik. Povzbuzuje chuť k jídlu kvůli obsahu hořkých látek, díky nim přispívá i k lepšímu trávení, obsahuje řadu vitamínů i minerálních látek a má zároveň nízký obsah sodíku, kterého jinak konzumujeme příliš, což je jeden z faktorů přispívajících ke vzniku hypertenze. Dále doplňuje tekutiny v těle a je zdrojem rychle využitelné energie.

Při některých nemocích (například jater nebo slinivky) nesmíme pít žádný alkohol. To platí i při užívání řady léků. Pacient však může konzultovat s dietní sestrou, kterým se teď říká nutriční terapeutka, jestli se tento zákaz vzhledem k jeho chorobě a předepsaným lékům vztahuje i na nealkoholické pivo. Terapeutka by měla být v každé nemocnici,

Nutriční terapeutky a lékaři bývají s doporučováním piva zdrženliví, protože spousta pacientů je neukázněných. Nejen pokud jde o přiměřenou dávku (pro ženy maximálně 0,3 l a muže 0,5 litru denně), ale i proto, že si řada lidí řekne: "Pokud smím půllitr nealkoholického piva, tak mě snad nezabije, když si místo něho dám láhev desítky."

Onkologickou léčbu přežil na plzeňském

Chirurg a onkolog MUDr. Václav Pecha z Prahy onemocněl před 8 lety zhoubným nádorem nosohltanu. Po chemoterapii a ozařování byl několik dnů na umělé výživě, protože nedokázal jíst ani pít. Špatně však výživu snášel a rychle ztrácel síly. Jeho žena, lékařka, se spolu s kamarádkou rozhodla, že ho vyléčí pivem.

První loky prý byly kruté. Sliznice úst poškozená ozařováním hodně bolela. Ale během několika dnů dokázal vypít půllitr piva. To ho udrželo jakž takž při síle a díky pivu pak začal během týdne jíst. Dnes svým pacientkám s rakovinou prsu doporučuje, aby při chemoterapii zkusily vypít jednu hořkou dvanáctku denně. A to i těm, které ji před tím nepily. Nejen proto, že při chemoterapii se jim chutě často mění. Ale hlavně proto, že je to výborné digestivum a pomáhá jim najít ztracenou chuť k jídlu.

Navíc obsahuje hodně vitamínů B, takže jich nemusí užívat tolik v pilulkách. Zlepší jim trávení i střevní peristaltiku narušené drsnou onkologickou léčbou. Dodá energii, to je důležité, protože se po ozařování a chemoterapii cítí hodně unavené. Přispěje k pestřejšímu pitnému režimu, což je příjemné, protože při chemoterapii potřebují hodně pít a repertoár čajů nebo balených vod začne být rychle monotónní. Ženy se po pivu zklidní a mívají také menší potřebu sahat po prášcích na spaní nebo po antidepresivech.

"Když pacientkám doporučuji vypít při onkologické léčbě pivo denně, dívá se na mě spousta z nich trochu překvapeně," říká doktor Pecha, primář onkochirurgického oddělení DTC v Praze. "Jakmile však na sobě pocítí jeho pozitivní účinky, vidí, že jsem jim netvrdil nesmysly, a naprostá většina z nich ho pije s chutí."

Dvanáctka na recept

Karel Semerák z Prahy dostal od lékaře sen všech pivařů: recept, na kterém stálo, že má pít dvě plzně denně na žlučové kameny. Ty ho trápily, protože málo pil, když před lety pracoval ve vedrech v Africe. O recept požádal kvůli manželce. Nevěřila by, že mu doktor doporučil na nemocný žlučník plzeňské. Lidem, které trápí kameny v ledvinách, ve žlučových nebo močových cestách, lékaři často doporučují dostatečně pít, včetně rozumného množství plzeňského.

Pivo "ordinují" také tehdy, když pacienti potřebují zlepšit chuť k jídlu, obvykle po nemoci nebo těžké operaci. Ale i při nechutenství a dalších potížích s malou chutí k jídlu. Pivo totiž stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a výrazněji chmelená piva zároveň podporují tvorbu žluče.

Reklama

Související články

Pití piva prý způsobuje rakovinu

Pozor na pití piva, zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí autoři několika lékařských výzkumů z poslední doby. Jejich oponenti z vědeckých i lékařských kruhů naopak...

Výběr článků

Načítám