Hlavní obsah

Tuk na břiše bere mužům sílu

Novinky, Korzo/P
BERLÍN

Zejména skalní milovníky zlatavého moku, kteří do sebe obracejí jeden půllitr za druhým a postupně si pěstují mocný pivní mozol, nikterak nepotěší zjištění německého endokrinologa Armina E. Heufeldera. Ten ve své studii doložil, že se zvětšujícím se obvodem břicha klesá hladina mužského pohlavního hormonu testosteronu.

Článek

Tuk, který se usazuje ve středních partiích těla, není zdaleka neškodný. Naopak omezuje produkci testosteronu, podporuje další usazování tuku a oslabuje svalstvo.

Potvrdil to průzkum u 1500 mužů, u nichž se kvůli zbytnělé tukové tkáni začala projevovat mimo jiné trvalá únava, a tím i nechuť k jakékoli aktivitě, včetně sexuální.

Jak vyplývá ze závěrů práce, kterou publikovaly odborné lékařské časopisy, nadměrné břicho je obzvlášť nebezpečné pro diabetiky. Úbytek testosteronu vyvolává zvýšenou produkci hormonu adiponectin, který se podepisuje na zánětech žil a vzniku arteriosklerózy. Zároveň však činí organizmus do jisté míry imunním vůči inzulínu.

Nejúčinnější zbraní, jak tomuto nebezpečí čelit, je pečlivě hlídat velikost břicha a v případě, že narůstá, shodit přebytečný tuk. Nejlépe cvičením a rozumnou dietou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám