Hlavní obsah

Indičtí lékaři zvažují operaci holčiček srostlých hlavami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Desetiletá siamská dvojčata Sabah a Farah podstupují v nemocnici v indickém Dillí speciální vyšetření, která rozhodnou o jejich případné operace. Dívky jsou k sobě srostlé hlavami a v určitých částech těla.

Článek

Holčičky mají vyvinuté dva mozky, které ale spojuje jedna hlavní tepna. Právě její rozdělení by je mohl bezprostředně ohrozit na životech.

Vše komplikuje i skutečnost, že jedna z dívek má v těle obě ledviny, zatímco druhá nemá žádnou. Lékaři v sobotu operaci Sabah a Fatah označili za výzvu. Rozhodně ale nechtějí pacientky zbytečně ohrozit. Datum případné operace ještě nebylo stanoveno.

Siamská dvojčata se narodí v jednom z 50 tisících případů. Jen zlomek z nich přežije několik hodin, případně dní. Jedno z dětí většinou umírá při následných operacích, během nichž se snaží odborníci jejich těla oddělit. Dvou let se tak dožije jen pětina z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

V Singapuru oddělí siamská dvojčata

Lékaři ze singapurské nemocnice Gleneagles se pokusí operativně oddělit srostlá siamská dvojčata, která pocházejí z Indonésie. Ve čtvrtek o tom informoval...

Výběr článků

Načítám