Před dvěma roky se uskutečnil první a zatím poslední unikátní výzkum, který sledoval změny ve stravovacích zvyklostech v celé republice. "Mnohé nám napověděl, protože lidé v ČR se dožívají v průměru o sedm let méně než ve vyspělých evropských zemích," soudí dietolog docent Lubomír Kužela z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Výzkum v sedmnácti městech

Během necelých dvou měsíců projela specializovaná pojízdná ambulance tzv. Florabus 17 měst v ČR a oslovila 1878 osob v průměrném věku 57 let. Lidé odpovídali na otázky týkající se složení stravy, pitného režimu, přípravy jídel a mnoha dalších stravovacích zvyklostí.

Výsledky ukázaly, že vzrostla spotřeba drůbežího masa, stagnuje konzumace ryb, jíme o dvě procenta více ovoce a zeleniny než v roce 1990. Dále stoupla spotřeba rostlinných tuků, 63 % dotázaných dává přednost drůbežímu masu, přičemž oblíbenější je u žen (70 %) než u mužů (45 %).

Muži naopak tradičně více konzumují uzeniny (třikrát týdně) než ženy (dvakrát týdně). Téměř 14 % mužů dokonce jí uzeniny denně.

Na talíři chybějí ryby

Průzkum odhalil, že na našich talířích stále chybějí ryby. Objevují se v průměru jedenkrát týdně, což je velmi málo. Podle odborníků by měl jídelníček obsahovat alespoň 200 gramů ryb týdně.

Přes 40 procent lidí nejraději pije nízkotučné mléko a denně konzumuje sýr třetina lidí. Máslo si maže na chleba pětina dotázaných.

Bohužel nejsme na tom dobře s konzumací ovoce a zeleniny. Devadesát procent dotázaných je jí pouze jednou týdně a luštěniny se na našem stole objevují jen zřídkakdy. Pro 75 % mužů a 86 % žen tvoří největší část pitného režimu voda, čaj a minerálky a na druhém místě jsou slazené nápoje a také pivo.

Z unikátního průzkumu vyplynuly i zajímavé regionální rozdíly. I když výsledky nemůžeme stoprocentně brát za směrodatné, mnohé napovídají. Podle nich nejzdravěji žijí obyvatelé Karlovarska. Nejenže jedí nejméně uzenin a hodně ovoce a nízkotučného mléka, ale rovněž nejvíce odmítají rychlé občerstvení a kouření.

Lékaře překvapilo, že obyvatelé měst z rybníkářských oblastí nejedí ryby víc než ostatní. Naopak například lidé z Českých Budějovic se v pravidelné konzumaci ryb řadí na jedno z posledních míst.

Moravané milují sádlo

Samostatnou kapitolou je i používání tuků. Třeba mazání sádla na pečivo je téměř výlučně záležitostí Moravanů.

Máslo si na pečivo nejméně mažou v Mostě, nejvíce v Pardubicích, zatímco v Ostravě se ze 64 % používá rostlinný tuk. V Liberci z 86 % preferují při vaření rostlinný olej, zato v Kroměříži 11 % lidí ze vzorku výhradně používá sádlo.