Hlavní obsah

Kdo neumí odpočívat, ohrožuje své zdraví

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vracejí se z dovolené skoro stejně unaveni, jako když na ni odjížděli. Stále více lidí neumí vypnout a relaxovat. Žijí v neustálém napětí. Špatně spí a mají zdravotní potíže, se kterými absolvovali spoustu vyšetření. Obvykle zbytečně. Ani specialisté na nic nepřijdou.

Článek

Lékaři si s nimi nevědí moc rady. Obvykle jim předepíší léky, které mají tlumit příznaky jejich potíží. Řada jich takovému pacientovi více či méně otevřeně naznačí, že je hypochondr. Většina z nich mu doporučí psychiatra.

Jen někteří z těchto lidí mají štěstí a dostanou se k odborníkům, kteří se zabývají psychosomatickou medicínou. Tedy oborem, který se pacientům snaží pomoci s tím, aby se zbavili negativních emocí. Ty se totiž často somatizují, tedy ztělesňují. Právě tyto emoce, vyvolané špatným způsobem života, bývají hlavní příčinou zdánlivě nevysvětlitelných zdravotních potíží.

Radši štípal dříví

Nebylo vyšetření, které by osmapadesátiletý manažer kvůli bolesti zad, krční páteře a žaludku neabsolvoval. Prášky proti bolestem jedl div ne po hrstech, ale pomáhaly mu stále méně. Nevěděl už, co dál. Lékaři na tom byli paradoxně podobně.

MUDr. Jan Hnízdil z Psychosomatické kliniky v Praze byl první doktor, který ho neposlal na žádné vyšetření. Začal se s ním bavit o jeho způsobu života. Padesátník pracoval 12-14 hodin denně. Rozhodoval o investicích v hodnotě desítek miliónů korun. Stresy, které zažíval, byly úměrné výši investic. Když přišel domů, čekala ho Itálie. Vztah se ženou měl napjatý. Proto si neodpočinul ani na dovolené. Poslední dva roky na ni nejezdil vůbec. Mnohem víc si oddechl na služebních cestách. Zátěž, kterou podstupoval na obchodních jednáních, mu připadala snáz zvladatelná. Jediná činnost, u které se opravdu uvolnil a pročistil si hlavu, bylo sekání dřeva na chalupě. Vydržel ho štípat i dvě hodiny.

Báječné tchaj ťi

Protože na Psychosomatickou kliniku přišel ve špatném psychickém stavu, předepsali mu lékaři tablety na uvolnění psychického napětí. Vyvolává totiž i vysoké napětí svalů, což byl u muže hlavní spouštěč jeho potíží se zády. Svaly pak mají daleko větší sklon ke stažení a zablokování kloubů páteře. Proto se muž musel naučit relaxovat, zbavit se tenze a odpočinout si. Ale také zlepšit fyzickou kondici.

Manažer začal chodit na hodiny dechového a relaxačního cvičení čchi kung a později na tchaj ťi do pražské Taiji Akademie. Jeho potíže začaly zvolna ustupovat. Muž pochopil, kde je řešení jeho zdravotních potíží. Dnes už také ví, že se jeho stav zase zhorší, jakmile vynechá cvičení, relaxaci a odpočinek.

Zhroutila se v práci

Vedoucí oddělení v bance si myslela, že bolesti hlavy vyvolává klimakterium. Hormony, které brala, jí neulevily. Práce ji bavila, ale bála se, jestli rostoucí nároky v zaměstnání zvládne. Psychicky ji vyčerpávalo, navíc proseděla spoustu hodin v autě, na poradách nebo u počítače. Klidné nebylo ani její soukromí. Manželův vztah k ní byl stále chladnější, dceřino manželství ztroskotalo. Žena se jí po večerech snažila pomoci s hlídáním dětí, ale uvědomovala si, že toho na ni začíná být opravdu moc. Špatně spala a probouzela se unavená. Před rokem se na poradě zhroutila.

Absolvovala sérii různých vyšetření. Neodhalily však žádnou příčinu možných potíží, i když ji navíc začaly trápit svíravé pocity v břiše a průjmy. Hodně zhubla. Vážila 50 kg místo optimálních 65 kg. MUDr. Hnízdilovi přiznala, že na opravdu hezké dovolené, na které si odpočala, byla naposled v roce 1989.

Bez mobilu i manžela

Lékař se jí snažil vysvětlit, že její zdravotní potíže vyplývají z neustálého napětí a stresů, které přestala zvládat a nedovede je kompenzovat. Dohodli se, že se zkusí věnovat aktivnímu pohybu a odjede na dovolenou na Šumavu. Bez mobilu i bez manžela. Musí se naučit vypnout. Jestli ji v budoucnu pomůže plavání, jóga nebo pravidelné procházky v přírodě, je lhostejné. Ať dělá to, co ji bude bavit.

Žena mu po třech měsících musela dát za pravdu. Začala s kamarádkou chodit na jógu a plavat. Ale také do divadla, do kina nebo na večeři. Všechny její zdravotní potíže se začaly výrazně zmírňovat, i když přestala brát léky na tlumení bolestí. Dokonce tři kila přibrala. Ale pro ženu vůbec nebylo jednoduché hodit své starosti za hlavu a odreagovat se. Musela se to učit stejně usilovně, jako se malé dítě učí chodit.

Jaké nemoce způsobí emoce
Typickými psychosomatickými chorobami nebo zdravotními potížemi jsou:
potíže s usínáním a se spánkem;
bolesti krční páteře, kloubů nebo zad, časté blokády kloubů a páteře, vysoké napětí svalů, které mají daleko větší sklon k bolestivému stažení;
srdeční arytmie;
snížení imunity;
bolesti hlavy nebo žaludku, žaludeční vředy, potíže se žlučníkem, s trávením atd.;
poruchy orgánů, kdy je narušena jejich funkce, ale zatím na nich neproběhly viditelné změny, proto klasická vyšetření nemohou objevit žádnou objektivní příčinu pacientových problémů;
úzkostné poruchy, deprese, podrážděnost a neschopnost soustředit se;
stavy vyčerpání a únavy, které mohou přejít až do chronického únavového syndromu nebo do stavu emočního vyhoření.

Psychika se podílí na vzniku většiny nemocí. U spousty z nich je hlavní příčinou. "Současná medicína to bere velmi málo v úvahu," říká MUDr. Jan Hnízdil. "Pacienti kvůli tomu absolvují zbytečná vyšetření. A nejednou berou zbytečně i léky. K tomu však nemusí dojít. Stačí, když si uvědomí, že negativní emoce mohou vyvolat velmi vážné nemoci."

Pokud navštíví odborníka na psychosomatickou medicínu, neznamená to, že jsou blázni. Znamená to pouze, že se musí naučit, jak tyto emoce lépe kompenzovat a zpracovávat. Bývá to běh na dlouhou trať a musí sami ledacos změnit ve svém životě. Ale je to cesta, jak prolomit začarovaný kruh bezvýsledného běhání po doktorech a marného léčení.

Reklama

Související témata:

Související články

Dovolená upevňuje zdraví a prodlužuje život

Mnozí lidé si dovolenou spojují se stresujícími okamžiky. Chvíle balení a odjezdu na cesty v nich vzbuzuje pocity šílenství. Ani ucpané dálnice a přeplněná...

Výběr článků

Načítám