Hlavní obsah

Nemocí z nakažených klíšťat přibývá

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

V České republice ke konci srpna bylo hlášeno 225 případů onemocnění klíšťovou encefalitidou. Je to o 21 víc než ke stejnému datumu v loňském roce. Právu to řekl v úterý doktor Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Článek

"Pětiletý průměr je 260. Letos nikdo na toto onemocnění zatím nezemřel," uvedl Beneš. Dodal, že ve stejném období letos 1434 lidí dostalo lymeskou boreliózu, což je o zhruba 50 méně než loni. Při houbaření se touto nemocí nakazila letos v červenci i ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. [celá zpráva]

"Nejvíce případů klíšťové encefalitidy je ve věkovém rozmezí 25 až 64 let," řekl doktor Václav Chmelík, primář Krajské nemocnice v Českých Budějovicích. "Závažnost nemoci u starších lidí se projevuje vyšším počtem obtíží během akutního onemocnění. Většinou jsou déle na jednotce intenzivní péče, potřebují umělou ventilaci, vyšší je i výskyt obrn a úmrtí," dodal Chmelík. Navíc následky dlouhodobě, někdy i doživotně, snižují kvalitu života.

Nejlepší je očkování

Podle statistických údajů za posledních 15 let se na území České republiky nakazilo klíšťovou encefalitidou 8100 pacientů a 40 jich zemřelo. Za tu dobu se ale podstatně změnila informovanost občanů o této nemoci a následcích, a tak se jich více dává očkovat. Stále je to ale v porovnání s našimi jižními sousedy, například Rakouskem, velmi málo.

Oba odborníci tvrdí, že nejlepší ochranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. To je možné nyní už po celý rok a skládá se ze tří dávek, které se aplikují v jednom roce. Přeočkování je pak za tři roky.

"Lidé většinou nechávají očkovat své děti, ale vzhledem k tomu, že starší lidé tráví mnohem více volného času v přírodě a mohou se také nakazit, bylo by nutné, aby se více nechali očkovat senioři. Právě u nich průběh nemoci totiž může být osudovým," upozornil doktor Chmelík. Přimluvil se i za to, aby tomu jako u dětí, jimž zdravotní pojišťovny hradí třetí dávku, bylo podobně i u seniorů.

Reklama

Související témata:

Související články

Infekce z klíšťat se léčí dlouho a složitě

Klíšťata nejvíc útočí v červnu a v září. Alarmující je, že stále přibývá těch, která roznášejí infekci nebezpečného zánětu mozkových blan a lymeské borreliózy....

Výběr článků

Načítám