Hlavní obsah

Stařenka ve 102 letech nebere žádné léky

BOHUMÍN

Druhá nejstarší žena Bohumína na Karvinsku Marie Chyrčová se dnes dožívá 102 let. Přestože už téměř nechodí, stále se těší pevnému zdraví a nebere žádné léky. Vyhledává ale spíše klid, televizi ani rádio nemá ráda, prozradila ČTK o oslavenkyni Jarmila Želinská, vrchní sestra Domova důchodců ve Starém Bohumíně, kde stařenka posledních sedm let bydlí.

Článek

Paní Chyrčová žije v Bohumíně od svého narození v roce 1903. Má dceru a syna, několik vnoučat a pravnoučat, ti všichni ji v domově navštěvují. Žena, která zažila už dvě století, v sobě ani dnes nezapře vyučenou švadlenku.

"Když narazí na drobnou dírku na svých šatech, vytahuje jehlu a nit a dá se do práce," uvedla Želinská. Ve svém věku sice už nosí brýle, ale mají jen několik málo dioptrií.

"Největší radost má vždy z návštěvy svých dětí a vnoučat, to se vždy rozzáří. Jinak miluje sladké a je ráda za každou chvíli, kdy se jí člověk více věnuje. Na druhou stranu je zase velmi svérázná, a když se jí něco nelíbí, dokáže to dát jasně najevo. Respekt z ní má proto celý personál, umí nás postavit pěkně do latě," směje se Želinská.

Oslavenkyně má ráda soukromí

Podle ní má oslavenkyně ráda své soukromí a s ostatními obyvateli domova se příliš často nenavštěvuje. Většinu času tráví prohlížením fotografií nebo listováním ve svých denících.

V pátek oslavila usměvavá paní Maruška své narozeniny s obyvateli domova a personálem. Nechyběl dort s číslicí 102 a slavnostní přípitek. Popřát jí přišli i zástupci města. Radní Vilém Bannert zavzpomínal na její sté narozeniny. "Pořád má dobrou paměť a je plná elánu. Před dvěma lety mě zkoušela ze jmen svých příbuzných," řekl.

Nejstarší obyvatelka Bohumína Štěpánka Klosová se letos v dubnu dožila 103 let. V Domově důchodců ve Starém Bohumíně žije od roku 1999.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám