Výzkum, který si objednala Americká nadace pro výživu dětí, ukázal, že u dětí ve věku od tří do pěti let, konzumujících alespoň jednou týdně hranolky, se riziko pozdějšího onemocnění rakovinou prsu zvýšilo až o 27 procent.

"Výzkumníci získali důkazy, že strava lidí v raném období života výrazně určuje jejich stravovací návyky i v pozdější době života," prohlásila Karin Michelsová z Ženské nemocnice v Bostonu, která výzkum řídila.

"Výzkum přinesl další důkazy, že rakovina prsu má původ především v rané fázi života ženy, a proto je nezbytné, abychom vytváření těchto rizikových faktorů výrazně omezili," dodala Michelsová.

Díky hranolkám je riziko vzniku rakoviny o třetinu vyšší

"Ženy, jimž v raném věku dávaly matky často hranolky, jsou vystaveny až o třetinu většímu riziku rakoviny prsu, než ženy, které v dětství podobnou stravu nekonzumovaly," konstatovali vědci. Souvislost mezi konzumací hotdogů či zmrzliny a rizikem rakoviny prsu prý nebyly nalezeny.

Při výzkumu byly podrobně sledovány a analyzovány stravovací návyky 582 žen, které trpěly rakovinou prsu, a 1569 žen, které z této nemoci byly vyléčeny.

Na rakovinu prsu onemocní ve Spojených státech každým rokem přes 200 000 žen, z nichž asi 40 000 nemoci podlehne.