Hlavní obsah

Delikátní letní problém - poševní mykóza

Právo, Jana Herodková

Prázdniny těmto potížím přímo nahrávají. Ženy chodí častěji plavat, mnohdy zůstanou v mokrých plavkách i po koupeli, nosí těsné kalhoty a kromě toho léto často přináší i nezávazná sexuální dobrodružství. To vše se může podílet na nepříjemných zdravotních potížích - vaginální mykóze.

Článek

Stejně jako v jiných orgánech, např. v plicích či ve střevech, tak i v pochvě existují bakterie. Za normálních okolností nezpůsobují žádné zdravotní obtíže ani onemocnění. Jsou právě naopak součástí normálního fungování zdravého organismu. Nejdůležitějším mikroorganismem v pochvě je laktobacil, který zde udržuje kyselé prostředí, a tím ji chrání před škodlivými bakteriemi.

Nejčastější příznaky

"Vaginální mykóza postihne alespoň jednou za život tři čtvrtiny všech žen. Jde o zánět zevního genitálu a pochvy, který způsobují kvasinky rodu Candida. Pacientky si nejčastěji stěžují na výtok, svědění a pálení. Běžné je i zarudnutí zevních rodidel. Onemocnění někdy doprovází bolest při močení a pohlavním styku. Mnohdy dojde dokonce k tomu, že žena není schopná se vymočit a má silný výtok," uvádí MUDr. Vanda Hořejší, gynekoložka z Českých Budějovic.

Léčení bez lékaře

Vhodný lék a postup léčby by měl doporučit lékař. Může se ale stát, že lékařská péče není okamžitě dostupná. To bývá hlavně v době dovolených. A někdy si je žena diagnózou tak jistá, že si chce ušetřit návštěvu lékaře a nepříjemných potíží se zbaví sama. Úlevu přinesou prepáty Gyno-Pevaryl či Tantum Rosa. Dostaneme je bez předpisu v každé lékárně.

Každý z nich má své výhody. Jestliže si zvolíme Gyno-Pevaryl, je nezbytné přečíst si pozorně příbalový leták a užít celou léčebnou dávku. To platí i v případě, že potíže odezní dříve. Jestliže k zlepšení nedojde během prvních tří dní, pak se o dalším postupu poradíme s gynekologem. Během léčby nepoužíváme tampóny, mohou totiž absorbovat účinné látky léku. Pokud možno se neškrábeme, abychom si nezpůsobily další podráždění a rozšíření infekce. Když užíváme ještě jiné léky, nebo se v průběhu léčby vyskytnou neobvyklé reakce, je třeba o tom informovat lékaře.

Po úspěšném ukončení léčení se doporučuje s pohlavním stykem počkat ještě dva dny. Používat kondom není v této době vhodné, protože látky obsažené v přípravku mohou snížit jejich spolehlivost.

Další osvědčenou možností je Tantum Rosa. Přípravek se rozpustí v 1/2 litru teplé vody a ve vaně nebo bidetu si uděláme výplach. Pokud nemáme k dispozici irigátor, dá se k oplachu použít i jakákoliv nádoba. Dvacet minut stačí k tomu, aby se odstranilo pálení, svědění a bolest.

VZNIK ONEMOCNĚNÍ PODPOŘÍ

* Nevhodné oblečení - množství kvasinek se zvyšuje v teplém a vlhkém prostředí. Proto nenosíme věci, v nichž se tyto partie těla mohou snadno zapařit. Platí to pro mokré plavky, oblečení z umělých vláken i těsné a neprodyšné kalhoty.

* Nesprávná hygiena, která může způsobit změnu poševního pH. Je lepší používat pouze mýdla s neutrálním pH 5,5 a vyhýbat se těm parfémovaným. Platí to i pro vložky, toaletní papír a nadměrné používání intimních sprejů.

* Sladkosti - značná konzumace sladkých jídel napomáhá rozvoji vaginální infekce. Proto sladkosti v jídelníčku raději omezíme. * Užívání antibiotik - působí sice proti infekcím, ale současně ničí mikroorganismy, které udržují zdravé prostředí pochvy. Pokud žena na kvasinkové infekce trpí a musí antibiotika užívat, měla by požádat lékaře, aby jí doporučil vhodné preventivní prostředky. Jsou to např. Fytofontána Gyntim, Lactacyd, Femisan a řada dalších.

* Onemocnění cukrovkou -zvyšuje hladinu cukru v krvi a ten silně napomáhá růstu kvasinek. Při tomto onemocnění je třeba pečlivě dodržovat léčbu a správnou životosprávu.

* Poranění sliznice - není-li při pohlavním styku dostatečně zvlhčena, je třeba používat speciální lubrikační gely.

* Hormonální substituční léčba - dodává ženám potřebné estrogeny. Stejně jako v těhotenství zvyšují ukládání glykogenu v buňkách sliznice a zvyšují její náchylnost pro osídlení kvasinkami.

* Těhotenství - v jeho průběhu stoupá hladina estrogenů a tím i hladina glykogenu v pochvě. Sliznice je pak vnímavější pro vaginální mykózu.

* Stres - jestliže se nám podaří vypořádat se se stresem, pomůže to i omezit opakování mykózy.

Více informací je na adrese www. jednoutydne.cz

MOHOU ONEMOCNĚT I SEXUÁLNÍ PARTNEŘI
"Muži mohou být rovněž ohroženi. Kandidóza někdy vyvolá zánět předkožky. Jeho příznaky nemusí být nápadné. Odborníci uvádějí, že asi 25 % partnerů žen trpících kandidózou bývá pouhými nosiči infekce bez jasných příznaků onemocnění. Protože mohou znovu infikovat své partnerky, doporučuje se partnerům vynechat pohlavní styk po dobu léčby. Aby nedošlo k dalšímu vzplanutí onemocnění, je lepší léčit oba partnery současně. Poševní mykóza není považována za pohlavně přenosnou nemoc, pokud se ale stále opakuje, měl by se partner nechat vyšetřit," vysvětluje dr. Hořejší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám