Hlavní obsah

Jak si v přírodě užít bez újmy na zdraví

Právo, Vilma Benešová

Pokud letní dovolenou trávíme pod stanem, v kempu nebo dokonce pod širákem, jsme sice blíž přírodě, na druhou stranu se ale vystavujeme různým rizikům. Přináší je hlavně nižší hygienický standard. Abychom se komplikacím pokud možno vyhnuli, měli bychom dodržovat určitá pravidla

Článek

Znečištěná pitná voda nebo potraviny, ale také koupání v přírodě bývají častou příčinou onemocnění žloutenkou typu A. Přenáší se dost jednoduše. Je označována jako nemoc špinavých rukou a mnohem častěji se vyskytuje právě v letních měsících. Díky zlepšení úrovně hygieny má u nás sice sestupnou tendenci, ale opatrnosti není nikdy dost:

  • K preventivním opatřením patří mytí rukou před jídlem a po použití WC, a to výhradně pitnou vodu.
  • Pokud nemáme jistotu, že je voda nezávadná, vždy ji převaříme. Nemyjeme v ní ani ovoce, raději ho oloupeme.

V každém případě bychom měli při táboření v přírodě vyhledat nezávadný zdroj pitné vody, který budeme používat nejen pro osobní hygienu, hlavně k čištění zubů a také k mytí nádobí.

Nejlepší prevencí hepatitidy je však očkování. Poradit se můžeme u svého ošetřujícího lékaře, v očkovacích centrech zdravotních ústavů (bývalé hygienické stanice) nebo v centrech cestovní medicíny.

Vodu ze studánek rozhodně ne!

Básníci sice opěvují křišťálovou studánku, ale její vodu k pití v žádném případě nedoporučujeme. Pokud se už musíme napít z veřejné studny nebo pramene, tak jen z těch, u kterých je výrazné označení, že jde o vodu pitnou podle příslušné normy. Tyto zdroje pitné vody jsou kontrolovány. Musíme však počítat s tím, že je jich u nás velmi málo. Často se jedná o povrchovou vodu, která je bez následné úpravy k pití zcela nevhodná.

Co sledovat při nákupu potravin

V létě bychom si více než kdy jindy měli všímat lhůt doporučené spotřeby na všech potravinách. Prošlé výrobky v žádném případě nekupujeme ani nejíme. Při nákupu se vyhýbáme především rozvažovaným majonézovým salátům, zákuskům s vaječnou náplní, nebalené zmrzlině, hot dogům, grilovaným kuřatům a výrobkům z drůbežího masa. Jejich konzumace bývá nejčastější příčinou vzniku salmonelózy nebo kampylobakteriózy. Jde o průjmová infekční onemocnění s velmi krátkou inkubační dobou, která nám mohou zcela zkazit dovolenou.

Také bychom si měli povšimnout hygienické úrovně stánkového prodeje. To znamená například, jak jsou potraviny skladovány, baleny, zda jsou uloženy v mrazicím boxu či chladničce atd.

Ovoce u silnice netrháme

Důvody jsou nasnadě. Většina komunikací je v zimě udržována chemickým posypem, z něhož se všechny použité chemické látky dostávají do půdy. Podobně je tomu i s používanými zemědělskými hnojivy a ochrannými postřiky. Připočítat můžeme i emise ze spalovacích motorů - to vše se dostává do životního prostředí a má vliv nejen na kvalitu povrchových vodních zdrojů, ale také na vegetaci v okolí silnice a samozřejmě i na ovoce, které vyroste u silnice.

Pozor na hmyz

Místo pro postavení stanu nebo pro táboření si důkladně prohlédneme, pokousání hmyzem by zrovna nepřispělo k romantice pobytu. Osvědčilo se vybavit se repelentními přípravky, některé z nich zmírňují i následky hmyzího bodnutí. Oceníme také prostředky, které naneseme na kůži po štípnutí. To pak tolik nesvědí a také si ho nerozškrábeme.

Opatrní by samozřejmě měli být především alergici. Ti ale vědí, jak se v případě poštípání mají zachovat. Důležité je mít stále při sobě přípravky předepsané lékařem.

Klíšťata odstraníme co nejdříve

Nepodceňujeme ani přisátí klíštěte, které může způsobit klíšťovou encefalitidu nebo onemocnění lymeskou borreliózu. Riziko nákazy existuje prakticky na celém území republiky. Proti klíšťové encefalitidě ale máme možnost účinně se chránit a očkovat se mohou i malé děti.

Po každém pobytu v přírodě oblečení pečlivě vyklepeme a prohlédneme si celé tělo. Klíšťata se většinou přisávají na málo přístupná místa.

Mohou být nejen v kožních záhybech, ale také ve vlasech. V každém případě je třeba odstranit je co nejdřív. Osvědčený způsob je pokapat klíště dezinfekcí, kývavým pohybem ho uvolnit a ranku si opětovně důkladně vydezinfikovat. V žádném případě klíště nelikvidujeme rozmáčknutím.

NĚKDY JE LEPŠÍ KOUPALIŠTĚ
Pokud se rozhodneme koupat ve volné přírodě mimo oficiální koupaliště, měli bychom sledovat, zda voda není znečištěná. Jde především o přítomnost sinic a řas ve vodě, zkalení vody nebo skvrny na hladině vody. Do takové vody raději nevstupujeme a najdeme si koupaliště. Všechna podléhají dozoru orgánů ochrany veřejného zdraví a žádné zdravotní riziko v nich nehrozí.
V každém případě vstupujeme do vody osměleni a rovnou do ní neskáčeme. Vyloučíme tak riziko náhlé srdeční zástavy a úrazu, zejména hlavy. Přestože tato doporučení platí i pro velmi dobré plavce, každoroční statistiky dokládají, že se jimi řídí jen málokdo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám