Hlavní obsah

Krev krokodýlů by mohla poskytnout nová antibiotika

– SYDNEY

Nová silná antibiotika by mohla podle vědců poskytnout krokodýlí krev. Předběžné testy totiž potvrdily, že imunitní systém těchto plazů ničí dokonce i virus HIV, píše agentura Reuters.

Článek

Experti, kteří nyní odebírají krokodýlům krev na tropickém severu Austrálie, upozorňují, že imunitní systém těchto plazů je podstatně efektivnější než lidský. Dokáže zabránit šíření životu nebezpečných infekcí i po tvrdých soubojích o teritorium, při nichž zvířata často utrpí vážná otevřená poranění.

"Utrhávají si navzájem končetiny; přestože však žijí v prostředí plném mikrobů, hojí se jim rány velmi rychle a téměř vždy bez infekcí," říká americký odborník Mark Merchant, který se na odběru vzorků v australském Severním území podílí.

První zkoumání imunitního systému krokodýlů v roce 1998 ukázalo, že některé protilátky v krvi těchto plazů zabíjejí i bakterie odolné vůči penicilinu, jako je Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok). Stejně tak si dokáže lépe poradit s virem HIV, než je toho schopen imunitní systém člověka.

Imunitní systém krokodýlů funguje jinak než lidský a napadá bakterii přímo, okamžitě poté, co se mu dostane do těla. "Krokodýl má imunitní systém, který se přimkne k bakterii a roztrhne ji tak, že exploduje. Je to jako byste bakterii přiložili k hlavě zbraň a stiskli kohoutek," vysvětluje australský vědec Adam Britton.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám