Hlavní obsah

V nemocnicích přibývá opilých dětí

Právo, Petr Veselý

Případy dětí, které se opijí tak, že je záchranka musí odvézt na pohotovost nebo do nemocnice, kde pod dohledem lékařů vystřízliví, přestaly být vzácností. Jenom v pražské motolské nemocnici přijmou v průměru osm dětí měsíčně.

Článek

Dvě školačky seděly na stromě ve Štěpánské ulici v Praze. Chovaly se výstředně a pokřikovaly na lidi. Jak zjistili přivolaní policisté a hasiči, kteří je ze stromu sundávali, nebyly jen pořádně opilé, ale také velmi agresívní. Když je naložili do sanitky, kopaly do záchranářů a snažily se vnitřek sanitky rozbít. Nakonec jim čtyři policisté museli nasadit pouta.

Nemocnice v celé republice hospitalizují nejvíc dětí na konci školního roku, více jich bývá také o čarodějnicích, na Valentýna a o dalších svátcích. Léto je jedním z období, kdy alkohol řada z nich vyzkouší.

Šokovaní rodiče nechtějí uvěřit

Do nemocnice blahoslavené Marie Antoníny v Ostravě-Vítkovicích přivezli loni na podzim patnáctiletou dívku. Měla v krvi 3,5 promile alkoholu.

I když mezi opilými dětmi, které záchranáři vozí k lékařům, převažují ty ve věku 14 až 15 let, vzácností nejsou ani dvanácti a třináctiletí. Do jihlavské nemocnice přivezla záchranka minulé léto dokonce osmiletého a devítiletého chlapce. Oba přímo ze školy. Oba s podezřením na otravu alkoholem.

Počet opilých dětí, které záchranáři musí přivézt do nemocnice, stoupá. V některých nemocnicích zaznamenali už loni skoro dvojnásobný nárůst těchto případů proti předchozímu roku. Zatímco věk opilých dětí je v průměru stále nižší, množství vypitého alkoholu naopak vyšší. Není vzácností, když lékaři dětem naměří dvě a více promile alkoholu v krvi. V některých nemocnicích uschovají dokonce krev, kterou dětem odeberou, do příchodu rodičů. Mnoho otců a matek totiž odmítá uvěřit, že sem jejich dítě přivezli kvůli opilosti. A už vůbec nemohou uvěřit naměřeným promile.

Vyvádějí a zvracejí

Záchranáři přivážejí hodně dětí do nemocnic ve vážném stavu. Některé z nich dokonce v hlubokém bezvědomí. Problém je i v tom, že řada opilých dětí a mladistvých, které lékaři musí umístit na dětská a dorostová oddělení, tady:

  • vyvádí a dělá scény;
  • zvrací;
  • fyzicky napadá zdravotnický personál;
  • nejednou celým tím cirkusem vyleká nemocné děti na oddělení. Řadu opilých dětí bývá nutné umístit na jednotku intenzívní péče jenom proto, aby se náhodou neudusili svými zvratky. Jednotka je při tom určená pro velmi vážné případy ohrožení na životě.

To, co mnohé lékaře zaráží, je přístup některých rodičů. Odvádějí si své děti beze slova omluvy za potíže, které tu jejich potomkové zbytečně způsobili. Prostě si je na dětském oddělení vyzvednou jak kabát z šatny.

Třetina čtrnáctiletých byla už někdy opilá

Alarmující však nejsou jen tyto případy s pachutí skandálu. Ale zejména to, co signalizují: stále mladší ročníky začínají pít alkohol a opíjejí se. Konečně každou chvíli je v televizi šot o kontrolách policie, která v hospodách nebo na diskotékách načapá mladistvé, jak tu popíjejí alkohol. Ale daleko výmluvnější jsou výzkumy hygieniků.

Například podle průzkumu, který loni dělali na Liberecku, jen málokdo ze čtrnáctiletých dětí neměl zkušenost s alkoholem. Pětina z nich si ho dopřává jednou a vícekrát měsíčně. A téměř třetina dětí byla už dvakrát nebo vícekrát opilá.

Podle lékařů je alkohol pro děti nebezpečný zejména proto, že ho jejich nezralý organismus neumí dobře odbourávat. Dětem navíc chybí zkušenost i správný odhad možných reakcí. Pokud někde opilí usnou, hrozí jim hlavně podchlazení nebo udušení zvratky.

Dramaticky rychle vzniká závislost

MUDr. Karel Nešpor, odborník na otázky závislostí, upozorňuje: čím dřív děti s alkoholem začnou, tím rychleji se u nich rozvine závislost na něm. U dospělých může vznikat roky, u dětí se snadno vyvine během několika měsíců. Pravidelné pití alkoholu má pro ně negativní následky:

  • psychické (zhorší se třeba jejich paměť, schopnost učit se);
  • zdravotní (jsou mnohem náchylnější k obezitě, hypertenzi atd.);
  • hrozí jim i vyšší rizika dalších závislostí, včetně drog, ale také duševních nebo neurologických poruch;
  • častěji si přivodí úraz a vůbec mají větší sklon k rizikovému chování.

Jak se vyhnout potížím:

Rodiče by neměli zametat pod koberec to, že se dítě opilo a skončilo v nemocnici. Měli by s ním zajít do pedagogicko-psychologické poradny za odborníky. Zvlášť když to není jediný problém, který s ním mají.

Nejlepší prevenci proti pití alkoholu, drogám a vůbec rizikovému chování dětí je dobrý příklad rodičů a dobré vztahy v rodině. Primář Karel Nešpor, který léčí závislosti, zdůrazňuje: dostatečně silná vazba dítěte k jeho rodičům je měřitelná časem, který spolu stráví. Stejně důležitá jsou podle něj:

  • jasná a důsledně prosazovaná rodinná pravidla;
  • přiměřený dohled a přiměřené prosazování kázně;
  • schopnost konstruktivně řešit rodinné problémy;
  • vřelost ve vztahu k dítěti a respekt k němu;
  • snaha vést ho ke kvalitním zájmům a dobré společnosti;
  • vyhýbání se jakékoliv formě posměchu nebo odmítnutí dítěte;
  • velice důležité je chválení a budování zdravého sebevědomí dítěte, které mu usnadní odmítnout alkohol i drogy.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina dospívajících již zkusila drogu

Polovina dospívajících osob ve věku od 15 do 19 let má alespoň jednu zkušenost s nelegální drogou. Opakovaně ji užilo 180 tisíc jedinců, tedy necelá čtvrtina...

Ženy podléhají závislostem rychleji

Závislosti na alkoholu podléhají ženy snadněji než muži. Také pro ně bývá těžší než pro muže, aby se této závislosti zbavily. Důvodů, proč tomu tak je,...

Výběr článků

Načítám