Hlavní obsah

Rakovině děložního čípku bude možné zabránit očkováním

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Zřejmě již jen několik let nás dělí od okamžiku, kdy rakovině děložního čípku u žen bude možné zabránit preventivním očkováním. Dvě očkovací látky se už nyní testují i v České republice. Právu to řekl v pondělí profesor Pavel Klener, přední český onkolog, ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Článek

"Preventivní očkovací látka se již testuje přibližně na jednom tisíci mladých žen. Jde o zahraniční přípravek, na jehož vývoji se významně podíleli i naši lékaři," řekl profesor Klener.

Právě zmíněný ústav se očkovacími látkami zabývá již několik desetiletí a podle Vladimíra Vonky z tohoto ústavu je to nejlepší vakcína, o jaké kdy slyšel.

Pokud testy dopadnou dobře, preventivní očkování, které by mělo před nádorem děložního čípku ochránit téměř ve sto procentech případů, by v budoucnu mohly podstoupit dívky ve věku 12 až 13 let. Podle statistik by šlo přibližně o 30 až 40 tisíc děvčat ročně.

Náklady na očkování by byly zhruba 400 miliónů korun, ale profesor Klener soudí, že by se vyplatily, protože "náklady na léčbu rakoviny děložního čípku jsou pak velmi vysoké".

Klinické testy do roka

Česká republika patří v Evropě k zemím s největším výskytem rakoviny děložního čípku. Ročně jí onemocnění přibližně tisíc žen a stovky pacientek na ni zemřou. Výskyt choroby je u nás zhruba čtyřikrát vyšší než například ve Skandinávii a lékaři nevědí, proč tomu tak je.

Profesor Klener říká, že vakcína by pomohla zachránit mnoho žen, které by v budoucnu rakovinou děložního čípku mohly onemocnět. Zatím ale není ještě zcela jasné, kdy by se vakcína mohla běžně užívat. Podle odborníků to bude ještě několik let trvat. Klinické testy by ale měly být uzavřeny zhruba do roka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám