Novinářům to řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), která provedla analýzu jemného a trvanlivého pečiva, čokoládových polev, ledové čokolády a čokoládových pomazánek.

"Müsli tyčinky spotřebitelé paradoxně vnímají jako zdravé potraviny. Čokoládové a dokonce i jogurtové polevy těchto tyčinek ale obsahují vysoké procento transmastných kyselin, které jsou z hlediska výživy škodlivé," upozornila.

Vodítkem může být také cena

Dlouhodobý příjem tuku s vysokým podílem transmastných kyselin je rizikový z hlediska vzniku srdečních a cévních onemocnění, cukrovky. Možný je i negativní vliv na lidský plod a vznik nádorového onemocnění tlustého střeva.

Mnohem lepší složení mají podle Dostálové klasické čokoládové výrobky. "Nejvhodnější k mlsání jsou čokolády s vyšším obsahem kakaových součástí, tmavé čokolády a čokolády s oříšky a ovocem," dodala.

Kvalitní čokoláda v rozumném množství podle odborníků na zdravou výživu příliš škodlivá pro zdraví člověka není. Dokonce obsahuje řadu látek, které pozitivně ovlivňují prevenci onemocnění srdce a cév.

Na českém trhu je však řada levnějších výrobků, které jakostní požadavky na čokoládu nesplňují. Obsahují vysoký podíl nezdravých nasycených mastných kyselin a zejména transmastných kyselin.

Pozor na pečivo

Nebezpečí pečiva zase spočívá zejména v poměrně vysokém obsahu tuku. Například jedna tatranka pokryje pětinu doporučené denní dávky tuku. Ze sladkého pečiva jsou z hlediska správné výživy nejhorší koblihy a výrobky z listového těsta.

Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské není dobré zcela vyloučit sladkosti z jídelníčku, ale je třeba pečlivě si mezi nimi vybírat a posuzovat jejich rizikovost.

"Čokoláda je bohatým zdrojem energie. Aby se člověk ubránil pokušení sníst jí příliš, měl by si ji kupovat v co nejmenším balení," konstatovala.