Hlavní obsah

Nádory mohou vyvolat i zdánlivě zdravé potraviny

Právo, ČTK, hčk
PRAHA

Když už člověka dohoní mlsná, měl by pečlivě zvážit, jak ji zažene, aby nejen příliš netloustl, ale také si zbytečně neuškodil. Čokoládové pochoutky, polevy na mražených krémech i müsli tyčinkách totiž obsahují tuky nevhodného složení, jejichž příjem zvyšuje riziko vzniku nádorových a kardiovaskulárních chorob i cukrovky.

Článek

Novinářům to řekla Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT), která provedla analýzu jemného a trvanlivého pečiva, čokoládových polev, ledové čokolády a čokoládových pomazánek.

"Müsli tyčinky spotřebitelé paradoxně vnímají jako zdravé potraviny. Čokoládové a dokonce i jogurtové polevy těchto tyčinek ale obsahují vysoké procento transmastných kyselin, které jsou z hlediska výživy škodlivé," upozornila.

Vodítkem může být také cena

Dlouhodobý příjem tuku s vysokým podílem transmastných kyselin je rizikový z hlediska vzniku srdečních a cévních onemocnění, cukrovky. Možný je i negativní vliv na lidský plod a vznik nádorového onemocnění tlustého střeva.

Mnohem lepší složení mají podle Dostálové klasické čokoládové výrobky. "Nejvhodnější k mlsání jsou čokolády s vyšším obsahem kakaových součástí, tmavé čokolády a čokolády s oříšky a ovocem," dodala.

Kvalitní čokoláda v rozumném množství podle odborníků na zdravou výživu příliš škodlivá pro zdraví člověka není. Dokonce obsahuje řadu látek, které pozitivně ovlivňují prevenci onemocnění srdce a cév.

Na českém trhu je však řada levnějších výrobků, které jakostní požadavky na čokoládu nesplňují. Obsahují vysoký podíl nezdravých nasycených mastných kyselin a zejména transmastných kyselin.

Pozor na pečivo

Nebezpečí pečiva zase spočívá zejména v poměrně vysokém obsahu tuku. Například jedna tatranka pokryje pětinu doporučené denní dávky tuku. Ze sladkého pečiva jsou z hlediska správné výživy nejhorší koblihy a výrobky z listového těsta.

Podle nutriční terapeutky Tamary Starnovské není dobré zcela vyloučit sladkosti z jídelníčku, ale je třeba pečlivě si mezi nimi vybírat a posuzovat jejich rizikovost.

"Čokoláda je bohatým zdrojem energie. Aby se člověk ubránil pokušení sníst jí příliš, měl by si ji kupovat v co nejmenším balení," konstatovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám