Hlavní obsah

V Česku přibývá obézních dětí

– PRAHA
Právo, ČTK, hčk

Obézních dětí v České republice stále přibývá. Podle lékařů je varující nárůst obezity zejména mezi předškoláky. Výjimkou nejsou čtyřleté až pětileté děti s 50 kilogramy, sto kilogramů dosáhnou některé už ve čtrnácti letech.

Článek

"Pokud se obezita neřeší již v dětském věku, trpí jí osm z deseti obézních dětí také v dospělosti," varovala Alexandra Moravcová z kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice.

Zdravotní problémy

V ČR má nadváhu devět procent dětí, obézních je šest procent. Přibývající kila neznamenají pro dítě jen to, že nestačí vrstevníkům a ostatní děti se mu smějí, ale také spoustu psychických a zdravotních problémů. Nadváha zatěžuje pohybový aparát, který je v růstu a vývoji. "Děti si často stěžují na bolesti kloubů, mají kožní a dýchací potíže, dívky trpí poruchami menstruace," informovala lékařka.

Velkým rizikem je, že dětem s přibývajícími kilogramy stoupá krevní tlak a hladina cholesterolu v krvi. Už ve velmi mladém věku se u nich rozvíjejí závažné rizikové faktory ischemické choroby srdeční. Jsou postiženy kornatěním tepen, cukrovkou, hrozí jim srdeční infarkt nebo mozková mrtvice.

Na vině také rodiče a hodiny u počítače

Hormonální nebo genetické vlivy jsou jen u pěti procent dětí. U ostatních je obezita vždy výsledkem nepoměru mezi příjmem a výdejem energie. Stále méně rodičů má chuť a čas věnovat se s dětmi sportu. Ty pak tíhnou k sedavému způsobu zábavy. Sedí u počítače nebo televize a sladkostmi si kompenzují problémy, které kvůli nadbytečným kilům mají.

Bez pomoci odborníka není podle Moravcové z tohoto začarovaného kruhu východisko. Dieta u dětí nikdy nemůže být tak striktní jako u dospělých. Dítě nesmí mít pocit hladu a váhové úbytky by neměly být více než půl kilogramu za měsíc.

Důležitý je dostatek pohybu. Nutné je omezit sladkosti a jídla s vysokým obsahem tuků. Dítě by nemělo pít sladké nápoje ze školních automatů. Touží-li po sladkostech, může dostat kousek čokolády, nejlépe hořké, či se směsí ovoce a ořechů.

Reklama

Související články

Obezita dětí je časovanou bombou

Dětí s nadbytečnými kilogramy žije v Česku dvacet až třicet procent. V USA je jich otylých nebo s nadváhou až 37 procent. Explozi obezity v průmyslově...

Češi už zase jedí nezdravě

Přestože se v průběhu posledních deseti let zlepšily stravovací návyky české populace ve prospěch rostlinných tuků, ovoce a zeleniny, nyní se opět lidé vracejí...

Výběr článků

Načítám